nyomtatóbarát verzió
 
Január-Csapda
Érdekes volt ez a január, ha választani kellene, hogy melyik stimmel a "januárban minden 2X annyi időbe telik" és a "januárban mindig 2X annyi dolgot akarnak csinálni az emberek" között, az utóbbira voksolnánk. Talán az lehet a január csapdája, hogy amikor elkezdődik, nem is arra gondolsz, hogy a következő 31 napban mi mindent kell csinálni, hanem hogy az egész következő évben. Visszatérve a voksolásra, a Csapnivaló Awards egész jól sikerült, azt lehet mondani, hogy bevált, így jövőre számíthatunk a másodikra. Az ideális január egyébként, (most már látszik), úgy nézhet ki, hogy Csapnivaló Awards, utána Sundance Park City-ben, majd Filmszemle Budapesten. Persze, sajnos a hétköznapi halandóknak a Sundance-et egyáltalán nem könnyű beiktatniuk a januárjaikba, de ha tudod, hogy mit akarsz, máris félúton vagy a cél felé. Egy szó, mint száz, bocs a viszonylag késői megjelenésért. 

 
 "John Malkovich Belsejében" 
Akartál már valaha valaki más lenni? John Cusack és Catherine Keener egy céget indítanak, John Cusack és Catherine Keener - nem igazán tudnak felegyenesedni ...JM Inc. néven, a szolgáltatás, amit kínálnak nem más, mint hogy megtapasztalhatod, milyen lehet John Malkovich-nak lenni. Gyakorlatilag egy szobáról van szó, amiben van egy lyuk, és ha oda bemész, egyszerre csak John Malkovich fejében találod magad. Hihetetlenül eredeti történet, és ráadásul ez még csak a kezdet, hiszen még nincs is szó a kölcsönhatásról a John Malkovich fejében tartózkodók és John Malkovich között. Spike Jonze filmjét csak úgy jellemzik, hogy "na ezt aztán még álmodban sem találtad volna ki". Már ott nagyon szürreális az egész szituáció, hogy egy forgatókönyv-író (Charlie Kaufman) egyszercsak leül a gépe elé, Catherine Keenerés leüti "Being John Malkovich", (A John Malkovich Menet). Már itt, az alkotói folyamat legelején annyira szokatlan, sőt, mindennel ellenkezik, amit a filmgyártásról tudunk, (mármint az emberiség), és ez még csak a kezdet, mer a jóember, (Charlie Kaufman) tényleg megcsinálta, megírta és befejezte (első) forgatókönyvét, és bizony a film már kész is van, be is mutatták, (99 nov), már rég behozta az árát is, (13 millió), sőt többet, (20 millió), és Januártól már a szomszédos országokban is játsszák, pl. Svájc, és alig várjuk, hogy hozzánk is elérjen. Már csak az a kérdés, hogy miért pont John Malkovich? Ha egy színészt kell választani az összes közül, illetve egy híres embert, aki saját magát el tudja játszani egy filmben, (kívülről belülről), akkor miért pont ő a sok közül?  De ahogy elolvasod a címet, ahogy kimondod, "Being John Malkovich", támad egy olyan érzésed, hogy John Malkovich és Catherine Keener Malkovich öltözőkocsijánálCharlie Kaufman jobb személyt nem is választhatott volna a célra, és nem is gondolhatjuk, hogy egyetlen percig is filózott volna, hogy "na ki legyen?". Mindenesetre érdekes elképzelni, milyen érzés lehetett John Malkovich számára egy olyan filmben forgatni, ami őbenne játszódik, és az ő nevét viseli, és a csapókon, a diszpókon, de még a színész öltözőkocsikon is az áll: "Being John Malkovich". John Malkovich feleségét Cameron Diaz alakítja, John Cusacknak a filmben hosszú haja van, Catherine Keener-t a Csapnivaló c. filmből már kedveljük, John Malkovich-ot pedig már senkinek nem kell bemutatni, (vagy mégis?), szóval minden adott egy igazán különleges filmhez, amit tényleg alig várunk. 
 
 "Sunshine" 

SunshineA Napfény Íze, amit a tengeren túl egyszerűen "Sunshine"-nak hívnak a Torontói 20. Genie Awards-on megkapta a legjobb film díját, január 30.-án. Robert Lantos, a film producere, (Alliance Atlantis Productions) köszönetet mondott Kanadának, a választott hazájának amely lehetővé tette, hogy az eredeti hazájáról filmet gyárthasson. Azt is megjegyezte, hogy örült, hogy ilyen komoly és minőségi verseny alakult ki ezért a díjért barátaival,  David Cronenberg-gel és Atom Egoyan-nel. 
 
 
 SCREAM 3

Kevin Williamson forgatókönyve a Scream 1. egészen jól bevált, a film 15 milliós költségvetésének több, mint felét az első hétvégén be is hozta. Idióta horror-baromság, mondhatná bárki, de szó, ami szó, voltak benne nagyon izgi megoldások, amik miatt Kevin Williamson megérdemli, hogy a horrorfilmek egyik mestereként tiszteljük, vagy legalább is kedveljük. 
Ha egy gyönyörű lány meghal egy filmben, az mindig nagyon húzós, senki nem örül neki, különösen, ha főszereplő. Ehhez képest a Scream 1. elején Drew Barrymore hihetetlen brutalitás áldozata lesz, rögtön a film elején. Ekkor még direkt utálja az ember a Scream 1-et, de az élet megy tovább, és még ha tévében nézzük, Neve Campbellakkor sem kapcsolunk át, hát még nem a moziban, ahova direkt szórakozni mentünk, (és a coca-colánkból még csak egy-két korty fogyott el.) Semmi értelmeset nem lehet találni a történetben, mégis működik, mert benne van, hogy az élet megy tovább, hogy az előző főszereplő már nem a főszereplő, satöbbi. A film, a Scream 1. nagy színésznője Rose McGowan, (Tatum) is sajnos meghal, és ennek sem lehet örülni, (az a garázsajtó elég durva volt), de mégis elmondhatjuk, hogy itt most olyan filmet láttunk, amiben nem a megszokott filmes törvények uralkodnak, (például eléggé szűk a védett karakterek száma, akikről nem kell lemondanunk a film során), és ez a kis másság üdítő tud lenni. Nem is említve a videótékás srácot, aki folyton komoly szabályokkal dobálózik, hogy "hogyan éljünk túl egy horrorfilmet", ami a film legjobb eleme. Szinte zseniálisan jó az a jelenet, amikor tékás barátunk a tévében néz egy horror-filmet, és egyedül maradt a szobában, és ordítozik a filmben szereplő színésznővel, hogy "nézz hátra!", miközben a gyilkos éppen mögötte van. 
Jenny McCarthyA Scream 1. nemcsak egy futó kaland volt, gyakorlatilag a következő Scream-ek teljesen hűségesen követik, másolják az első rész vázát. A második rész tanulsága az volt, hogy óvintézkedéseket kell tenni, hogy a forgatókönyv darabjai ne kerüljenek fel az internetre. Egy-egy forgatási nap során sok alkalom nyílik egy-egy oldal "elemelésére", így határozottan komoly erőfeszítéseket kellett tennie a gyártó cégnek, hogy ez ne fordulhasson elő. Ennek eredményeként elmondhatjuk, hogy a Scream 3. szűzen jelent meg a mozikban, Február 4.-én, minden idők legtöbb mozijában egyszerre. Ez az "epizód", a harmadik és utolsó, 40 millióból készült, Neve Campbell, (Sidney Prescott), és David Arquette (Dewey seriff-helyettes, szegény Tatum bátyja, éltben pedig Rosanna és Patricia Arquette tesója) az első részből tették meg ezt a hosszú utat idáig. A horrorfilm, amit a Scream 3-ban néznek, a "Stab 3" főszereplője most Jenny McCarthy, az MTV tavalyelőtti szex-dívája, (Sarah Darling), aki Tatum-ot alakítja ebben a film-a-filmben Stab 3-ban. A Scream 3. minden idők legjobb februári nyitását produkálta bevétel terén, amely egyben a Miramax eddigi legjobb bevételét is jelenti egy megnyitó hétvégén, 34,7 millióval, és ami még szebb, az amerikai sajtó szerint a film tök jó!
 

 WATER 
Deepa Mehta indiai származású kanadai filmrendezőnő új filmjének forgatását hindu tiltakozók tették szinte lehetetlenné. A film címe "Water", ami egy trilógia harmadik része, az előző rész a "Fire volt. Az erőszakos tiltakozók, (azért nem tüntetőknek nevezzük őket, mert konkrétan kárt tettek a film előkészített helyszíneiben, és az eszközökben, ezzel mintegy 650 000Deepa Mehtadollár kárt okozva a produkciónak) az ellen harcolnak, ahogyan Deepa Mehta az özvegyeket ábrázolja a 30-as években, (India és a Hindu vallás nem a feminizmusról híresek). 
Mehta stábjának természetesen volt engedélye a forgatásra, az "Information and Broadcasting Ministry"-től ugyanúgy, mint az Uttar Pradesh állam (ahol a filmet forgatják) hivatalától. 
Az anyagi káron túlmenően eléggé zaklatott körülményeket idézett elő, hogy egy nappal a forgatás előtt még az is felmerült, hogy a filmet visszahívják, mármint Kanada, ugyanaz az ország, amely 98-ban a trilógia első részét, az "Earth"-öt delegálta az Oscar-ra a legjobb külföldi film kategóriájára, pedig Deepa Mehta nem Kanadában született. A forgatás szerencsére mégis elkezdődött, és reméljük, hogy a film azon felül, hogy határozottan jó minőséget képviselő kanadai művészfilmről van szó, valamilyen formában előbbre lendíti majd az indiai nők helyzetét is. 
 
The BEACH 

Francia hátizsákos csaj szerepében - Virginie LedoyenLeonardo di Caprio és a Beach c. film végre megjelent, az egykori Thaiföld-i konfliktusok már a múltéi, hogy az érintetlen őstermészet érintetlenségének védelmében támadták a produkciót, és mára már aLeo - Legyek Ura szituban Beach "csak" egy különlegesen kedves kis fiktív szigetet jelent, a hátizsákos utazók álmát, ahol Leonardo a Titanic után partra vetődik. Persze az élet nem habostorta, és a hátizsákosok jól egymás ellen fordulnak, mint ahogy a turisták is utálják az olyan időszakokat, amikor sok a turista. Danny Boyle, a Trainspotting rendezőjének 40 milliós költségvetésű filmje 6.-án ünnepelhette premierét, és világszerte 11-én mutatják be. Kis hazánkba is igen gyorsan meg fog érkezni, előre láthatóan március 23.án, és természetesen az "A Part" címet fogja viselni. 
  

Stigmata
Közép-Amerika legkisebb országában, El Salvador-ban betiltották a Stigmata c. filmet, amely hozzánk 10-én érkezik meg. A filmre vonatkozó tilalmat aztán mégis feloldották, de igen kemény megszorításokkal, például csak 18 éven felülieknek, és csak a nap bizonyos óráiban vetíthetik, és szinte alig lehet reklámozni. A filmet a Katolikus egyház elleni támadásként értékeli a (gazdaságilag) nagyon elmaradott, nagyon vallásos érzületű, és nagyon pici ország. 
 
 
 Sundance Festival 

Január 20 és 30 között Zajlott az idei Sundance Festival, a helyszín továbbra is Park City, Utah. Tavaly egészen komoly vádak érték a becses fesztivált, melyek szerint a Sundance is már csak a nagymozikkal, mainstream-ekkel foglalkozik, és a művészibb, kisebb költségvetésű filmek szépen mehetnek a Slamdance-re. A Slamdance fesztivál 95 januárja óta működik, szintén Park City-ben, a Sundance-szel egyidőben, idén január 22-től 29-ig. Idén, a Sundance szervezői figyelembe vették a tavalyi kritikákat, és ennek megfelelően rendesen kielégítették a Sundance iránt támasztott igényeit a közönségnek. A 11 napos fesztiválon 374 dokumentum, 719 nagyjáték, 254 nemzetközi nagyjáték és 1928 nemzetközi rövidfilm közül állították össze a menüt, amely végül 112 nagyjáték, és 65 rövidfilmet tartalmazott. Ezek közül 71 világ-, 8 Észak Amerikai-, 18 pedig USA premier. A Sundance Festival-on a hab a Park City által kínált remek síelési lehetőség, a friss levegő, és a tél, (a 2002-es Téli Olimpiát itt fogják megrendezni). A fiatal színészek számára a rengeteg újságíróval való találkozás, a producerek és rendezők számára pedig az a lehetőség kínálkozik, hogy forgalmazót találnak a filmjeiknek. Így okkal nevezhetjük a független (indie) filmek forgalmazási bölcsőjének a Sundance-et. Például tavaly a nagyszerű Go-t is itt lehetett először látni. Idén -a nemzetközi sajtóvisszhang alapján- azt lehet mondani, hogy a női filmesek tündököltek leginkább. A zsűri nagydíját (Best Dramatic Feature Award) Kenneth Lonergan "You Can Count on Me" (Számíthatsz Rám) és Karyn Kusama "Girlfight" (Csajharc) filmje döntetlenben nyerte meg. A közönség nagydíját (Audience Award for Best Dramatic Feature) Raymond DeFelitta "Two Family House" című filmje nyerte meg. Jövő tavasszal egy 10 vetítő termes multiplexet adnak át Park City-ben, amely lelátó szerű nézőtérrel, és THX (digitális) hang lejátszására képes rendszerrel lesz felszerelve. Ez a 7 milliós beruházás végképp és hivatalosan is moziparadicsommá varázsolja majd Park City-t, mind a sokezer Sundance-re látogató, mind a helyi lakosok számára. A mozit létrehozó cég, az RTA 98-ban kezdte pályafutását, és egyebek közt Aspen-ben, Palm Springs-ben és Monterey-ben épített már mozikat. 
 
 Várjuk 

Várjuk az érkezését a Golden Globe díjas Amerikai Szépség-nek, (február 17.-étől), várjuk 
Amerikai Szépségaz A Csontember-t (The Bone Collector), amelyben a nagyszerű és szintén Golden Globe díjas Angelina Jolie szerepel Denzel Washington-nal, és mivel horrorfilm, sokat nem veszíthetünk, (márc 02). Várjuk a Tehetséges Mr. Ripley-t, Matt Damon-nal, Gwyneth Paltrow-val és Cate Blanchette-tel, és a Kettős Kockázat-ot (Double Jeopardy) (dzsepördi) Tommy Lee Jones-szal és Ashley Judd-dal, thriller kategóriában. 
 


oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22