Varsity Blues (1999)
Prérifarkas blues

Varsity nem azt jelenti, hogy prérifarkas, hanem azt, hogy egyetem, ezt csak azért mondjuk, hogy ne úgy képzeld a filmet, hogy cowboy-kalapos fejek lézengenek a sivatagban, és magányosak, mint egy farkas.
Plusz, amikor kezdődik a film, a gyártó stúdiók szignáljai között feltűnik egy űrhajós. Az űrhajós, akinek a bukójában tükröződik egy MTV felirat bizony nagyon jó szignál, és az MTV Films produkciót reprezentálja. Szóval, MTV a filmgyártásban, szavunk nem lehet, kellemes meglepi, és ilyen a film is. 

Az MTV Films új stúdió, szintén Viacom tulajdon, mint maga az MTV, és mint például a Paramount Pictures, aki az MTV Films forgalmazója. A 96-os Beavis and Butthead-et még az MTV Productions készítette, de a 99-es Election is MTV Productions produkció, amelyben ismét a Kegyetlen Játékok Reese Witherspoon-ját üdvözölhetjük. MTV Films produkció még "csak"  4 darab létezik, de úgy is nézhetjük a dolgot, idén máris több filmet gyártanak, mint a Dreamworks stúdió. 
Az MTV Films nem különül el élesen az MTV Productions-tól, a tulajdonos, a Viacom web-oldalán is olyan filmeket neveznek MTV Films produkciónak, amik MTV Productions produkciók. Az MTV Films úgy definiálja magát, hogy az X-generációnak csinál filmeket. Vagyis, miközben mozivásznakra dolgozik, nem feledkezik meg kisképernyős alapközönségéről, akik létszámra nem kicsik (300 millió). 
Mox (James Van Der Beek)
Tini-filmeket csinálnak, amik alapjáraton kisköltségvetésűek, (lásd előző számunk), minőségi fiataloknak szóló filmeket, nem röppennek el a hatalmas bevételek érdekében, és mindig törekednek rá, hogy a néző tényleg kapjon valamit, hogy ne csak szórakozzon, hanem okuljon is. Dead Man On Campus (98), 200 Cigarettes (99), Varsity Blues (99), és a The Wood (99) az eddigi filmjeik. 

A Varsity Blues határozottan tartalmas film, és tényleg nincs köze a prérifarkasokhoz, ez az iskola focicsapatának a neve, "Coyotes". Természetesen amerikai foci, szóval rögbi. Nekünk európaiaknak elég fárasztó dolog tud lenni egy baseball-os vagy rögbis film, leszámítva eddig a Goldie Hawn-os Vadmacskák c. alkotást, és most már a Varsity Blues-t is. A Varsity Blues a középiskolai életmódról szól, arról, amiben olyankor benne vannak a fiatalok. Tulajdonképpen minden megvan benne, ami a tini éveinket jelenti. A szép, de nem bombázó barna hajú csaj, (Jules), (Amy Smart), akivel hősünk, James Van Der Beek ,(Mox), nyomul,  valamint egy szőke bombázó, (Darcy), (Ali Larter) aki egyszemélyben megtestesíti a világ összes középiskolájának összes bombázóját, és anélkül, hogy iszonyatosan jól nézne ki. Minden ilyen ebben a filmben, tipikus, és a szó legjobb értelmében. A huszadik század második felének kábé összes középiskolása ugyanilyen napokat élt meg, és ezen az élményen most mindenki osztozhat a Varsity Blues révén. 
UIP-DUNA FILM

Mox és Lance
Mox, csak hogy megnyugodjatok, nem tűzte ki célul, hogy a suli után elhelyezkedik, mint rögbi-játékos. Ellenkezőleg, az edzéseken a taktikai ábrákat tartalmazó füzetbe rejti a könyvét, Vonnegut, és mivel ő a másod "irányító" (quarter-back), és a másod irányítókat nem is nagyon szokták pályára küldeni, semmi más dolga nincs, mint hogy az ábrákat, a támadási terveket böngéssze, illetve a könyvét. Barátja, Lance, (Paul Walker), az első irányító az iskola legünnepeltebb személye, Darcy is az ő csaja, és plusz, egy határozottan kedves srác. 
Játék
Lance apja, egy grill-sütésen fogadást köt Mox apjával, hogy kinek a fia tud jobban dobni. A cél az, mint a Tell Vilmos szituban, egy poharat leütni a papa fejéről. 
Mox nagyon jó dobó, csak magát a rögbit nem tiszteli. És persze, amikor őrá kerül a sor, hogy eltalálja az apja fején lévő poharat, kiderül, hogy hatalmas tehetség, és mindenki egymás nyakába borul. 
Nem kell izgulni, nem így történik, szegény apját alaposan orron találja, és ez a legfinomabb jelenetek egyike a filmben. Később rájövünk, hogy nem a dobási képességével volt baj, hanem azzal, hogy nem tudta komolyan venni a helyzetet. Ugyanígy van a játékkal is, átlát a szitán, hogy az edző, (John Voight) agyon hajszolja őket a saját sikere érdekében, (már 30 éve ő a területi nyertes), azzal pedig vajmi keveset törődik, hogy kinek megy rá például a térde egy sima középiskolai bajnokságra. És ha már itt tartunk, Lance barátunknak rámegy, (ennyit még simán elárulhatunk, mert a film elején van), és mivel Mox a helyettese, egycsapásra ő lesz az iránytó. Nem az edzőért játszik, hanem a csapatért, és a játékért, és amikor első sikere után rádió interjút készítenek vele, irányítóktól meglehetősen szokatlan mondat hagyja el a száját, azt mondja, "én csak egy ember vagyok". 
Amy Smart és James Van Der Beek
Lance balesetének estéjén Darcy máris ráhajt Mox-ra, és nem adja fel, pár nappal később még a fagyikehely-trükköt is bedobja, amivel annak idején Lance-et felszedte. (Megkérdi, hogy kér-e fagyikelyhet, és azt is, hogy tejszínhabot kér-e rá, aztán bejön, meztelenül, illetve tejszínhab-bikiniben
A filmmel kapcsolatban a leghihetetlenebb az, hogy három darab kaszkadőrnek köszönhetjük a határozottan komoly rögbi-felvételeket, csak úgy röpködnek a levegőben, mint a Vizes Nyolcas-ban, viszont ez jobb film. 

-zé-

 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13