Kiruccanók - Daytrippers (1996)

Hogyan hasonlítasz össze egy Porsche-t egy Mountainbike-kal? Nem is olyan ravasz kérdés, csak az a lényeg, hogy lehetőleg ne azt vizsgáld, hogy a bike mennyire jó autó, szóval, megnézed, hogy lehet-e ugyanolyan jól biciklizni a mountainbike-kal, mint autózni a Porsché-vel, és kész is. 
A Kiruccanók egy alacsony költségvetésű film, de ezen a kategórián belül az első filmek közé tartozik, vagyis egy nagyon fiatal srác első filmje, és azért olcsó, mert a kezdőknek kevés pénzből kell megmutatni, mit tudnak. 
Greg Mottola van összesen vagy hatvanöt kiló, kopasz, és szemüveges, látható a film egyik parti-jelenetében, ahogy direkt beszambázik a képbe. Így ránézés alapján könnyű elképzelni, hogy ha egy bárban, vagy egy partin összefut vele valaki, és azt hallja tőle 95-96-ban, hogy filmet készít éppen, akkor a beszélgetés után az a benyomás alakul ki, hogy cool srác, jó humora van, és biztos jó filmet fog csinálni. 
A hamarosan látható Celebrity c. Woody Allen filmben ő fogja alakítani a filmrendezőt, ez azért elég komoly dolog, hiszen millió elsőfilmes rendező létezik a világon, és Woody Allen őt szúrta ki, szóval ez is referencia. Idén Július másodikán pedig bejelentették, hogy a Life of a party c. filmet gyártásba veszik, Greg Mottola rendezésében, idáig még csak annyit lehet tudni, hogy John Cusak (!) lesz a főszereplő. Ezeket az apró tényeket csak azért említettük, hogy érezni lehessen, hogy Greg Mottola filmje kategóriájához képest sikeres. 
De mi is ez a kategória? Szinte olyasmi, mint nálunk a Cukorkékség. Semmilyen más eszköz nem állt a rendelkezésére, mint a feje, amit nagyon cool jelenetek megírására használt. Robbantás, statiszták, biciklis üldözés, ja, és ami a legfontosabb, sztárok nem igen kerülhettek szóba. És ez a film így is megcsinálta, eljutott ide Európába, egy elsőfilm nemzetközi forgalomban, komoly dolog. Kategóriájában hasonló a Nő 2X, de ott ott van Gwyneth Paltrow (!), és jó is hogy ott van, mert a forgatókönyv elég gyengécske. A Kiruccanók semmi ilyet nem tud felmutatni, és mégis itt van, és örülhetünk neki. 
NY-ban, vagy ahol bemutatták el lehet képzelni, hogy már napokkal a vetítés előtt jó sokat beszéltek a filmről, és maga a premier abszolút teltházzal ment, de ez az a tizenöt perc, ami minden elsőfilmnek kijár. Amikor három évvel később Budapesten megjelenik, az emberek úgy ülnek be, és egyáltalán nem beszélhetünk teltházról, hogy na most akkor látunk valami kis "indie" (független) filmet, ha nagyon uncsi, otthagyjuk a felénél. A tizenötödik, huszadik percben már határozottan kezdett nevetni ugyanez a közönség, ami a film vége felé csak fokozódott. Amikor pedig vége lett, lehetett érezni az arcokon látható kifejezésekből, senki sem bánta meg. Csak azt lehet erre mondani, hogy szép munka. 
A történet bájos, az pedig, ahogy meg van csinálva, határozottan cool. Hálaadás napját követő reggel Eliza (Hope Davis) megjelenik a családi házban, mert valami szerelmes levelet talált a férje zsebében. A család, (papa, mama, meg a bombázó lány, Jo, (Parker Posey, a Sikoly 3-ban, a Szerelem Hálójában-ban, vagy a Csúcsfejekben láthattuk), és a férfi, akit magával hozott az ünnepre éppen a városba készülnek, vásárolgatni. Vásárlás helyett azonban az lesz, hogy a család rendes kis nyomozásba csöppen, ráállnak az ügyre, ki akarják deríteni, hogy akkor most mi van ezzel a levéllel. Szóval, a család nyomoz, a közönség pedig nevet a viccesebbnél viccesebb jeleneteken, és a végén olyan, mintha egy egész napot együtt lettél volna ezzel a családdal, ami tényleg egy trip.  Jo pasiját (ezt még meg kell jegyezni) nem más alakítja, mint a Váltságdíj főnegatív-ja, aki, ugye ellopta a gyerkőcöt, Liev Schreiber. 
De akárki játszik is a filmben, ez nem egy Walt Diesney film, ezt a filmet csak olyanok fogják megnézni, akik megnéznek olyan filmeket is, amiket nem mindenki néz meg. De ha már megnézi valaki, nem bánja meg, és ebben talán annak is szerepe van, hogy ezt a filmet nem egy filmgyár hozta létre, hanem egy srác, és ezért teljesen eredeti. 
 


-cec-


oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13