Fatboy Slim
Előző számunkban írtunk róla, mennyire be voltunk ájulva az Adidas reklámfilmtől, és különösen a zenéjétől, ami Fatboy Slim. Azóta ez a rövid, harminc másodperces reklám-élmény kinőtte magát, és megjelent a "Right here, right now" c. szám saját videója, amihez csak annyit tudunk hozzátenni, hogy több, mint profi. Mindenki kedvence, egyszerűen a csúcson tanyázik, és annyira friss, hogy akármikor meghallod, akárhol, a magáévá tesz. 

Ez a klip egy olyan digitális alkotás, ami nem bántja a szemed, és egyszerűségénél fogva felszabadít. Annyira felszabadít, hogy a biológia tanároknál (gondoljuk) meg tud majd gyűlni a bajuk a skacokkal, akiket az emberi fejlődés fázisairól kérdeznek, mert olyan mondatok szerepelhetnek, mint "és akkor bemegy a városba, vesz egy burgert, majd eldobja, ..". A klip legeleje sikerült a legszebbre, az a mély kék ősóceán nagyon impresszív, a grafikusok munkája is ennél az epizódnál lehetett a legkönnyebb, (mert egyszerű a hátér). Az evolúció ábrázolása teljesen frappáns, de ezen felül stílus, sőt gondolkodás formáló is. Minden generációt az izgat, hogy "mi a pálya", hogyan viszonyulnak ahhoz, amiben vannak", hogyan gondolnak az egészre, és milyen stílusban, humorosan, cinikusan, stb. 
Ez a videó (kicsit) belemarkolva a 70-es évek üde és egyszerű látásmódjába, és abból viccesen merítve rendes filmszerű benyomást ad arról, ahogyan Fatboy és az ő zenéjének nagyon sok élvezője hogyan néz ki a fejéből. Külön kellemes benne (ez már mélyen a mostani évtized stílusa), hogy semmi ellen nem irányul, ugyanakkor mindent egy darab viccként észlel. A klip a You've come a long way baby c. albumról származik.

Fatboy Slim egy kitalált név, mint a DJ-k nél, (és mint az újságíróknál is), igazi neve Norman Cook. Housemartins, Pizzaman, Beats International, Freakpower, Mighty Dub Katz, ezek a nevek jelentik a Fatboy történelmet. Mindegyikük Norman egy-egy énje, kivéve a Housemartins-t, ami egy rendes kis brit zenekar volt Norman életében, és akikkel való szakítása után tért meg DJ-nek. A sokféle név -ahogy mondja- jót tett a zenéjének, mert nyugodtan elszakadhatott bármikor a név által jelölt stílustól, ha olyanja volt, egyszerűen keresve egy másik nevet. A legsikeresebb negyven album között 6 különböző néven szerepeltek évekig a zenéi (Angliában). Fatboy Slim 63-ban született, igazi pop-művész, a zene Quentin Tarantino-ja, és ha már pop, akkor legyen kövér, a pop a popularitásból jön, és Norman Cook érezhetően mindig komoly ambíciókat táplált a nagy-népszerűség irányában. Olyan main-stream zenét csinál, amit teljesen vad, és fura dolgokkal "szennyez", tulajdonképpen saját magával. A You’ve come a long way baby-n például 5 percig megy egy loop " Fatboy Slim is fucking in heaven" szöveggel. A zenei mixeit, remixeit alternaívnak csak csúfolni lehet, mert a legprofesszionálisabb eszközökkel operál, és a zenékről is mindent tud, vagyis saját maga is egy pro. 

Nem is csoda, kábé 15 éve van porondon Brighton-i barátunk, noha (ha be kell vallani) a mi figyelmünk kábé a "Praise you" c. klip megjelenésekor fordult komolyra, ekkor tudatosult bennünk, hogy ez a Fatboy nagyon is létezik. Ekkor már beugrott az előző látható "robbantós" klipje is, a Gangster Trippin c. szám, ami egy klotyóval kezdődik, majd egy egész lakást levegőbe röpítenek, teljes részletességgel, szoba, konyha, fürdőszoba, gardrobe, stb. A dolog szépsége, hogy rendes igazi robbanásokat használtak, amik a környéket, a Londoni Pinewood Studio (ahol James Bond-okat szoktak forgatni) parkolójában autó-ablakokat törtek be, pl. Fatboy-ét. A videót Roman Coppola rendezte, és a világ legegyszerűbb koncepciója szolgált alapul a forgatáshoz: "felrobbantani a cuccokat". A praize egy régi Jazz énekesnő és Broadway-balett-táncosnő 25 éves lemezéről került elő. A hölgy neve Camille Yarbrough, a szám eredeti címe "Take your praize". Camille Yarbrough egyébként határozottan örült, hogy Fatboy így befuttatta a számot, azt mondta, hálás Fatboy-nak. Tavalyi komolyabb remixei a Brimful of Asha - a Cornershoptól, amit ingyen csinált meg, csakhogy kapjon egy kópiát, a jogokkal, amit használhat, mint DJ, és a Beastie Boys Body moving-ja. 97-es CD-je a "Better living through chemistry", amihez a Chemical Brothersnek is volt köze, hiszen ők noszogatták, hogy csinálja már meg. 

-korzó-

 

Right here, right now

Right here, right now

Right here, right now

Right here, right now

Right here, right now

Right here, right now

Right here, right now

Right here, right now

1.Right Here, Right Now (Slim) 
2.Rockafeller Skank (Slim) 
3.In Heaven (Fat Boy Slim) 
4.Gangster Tripping (Slim) 
5.Build It Up, Tear It Down (Fat Boy Slim) 
6.Kalifornia (Slim) 
7.Soul Surfing (Slim) 
8.You're Not From Brighton (Fat Boy Slim) 
9.Praise You (Slim) 
10.Love Island (Fat Boy Slim) 
11.Acid 8000 (Fat Boy Slim)

a CD  - You've come a long way, baby   (hosszú utat tettél meg)

 
oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17