Szentivánéji Álom / Életfogytig
Szentivánéji Álom 1999

Michelle Pheiffer, Kevin Kline valamint Rupert Everett, az Álljon Meg a Nászmenet egyik jóképűje nem hangzanak rosszul egy újabb Szentivánéji filmhez. Shakespeare eme darabját már nagyon sokszor láthattuk, színházban, filmen, mindenhol, erre mondják, hogy örökzöld
Michael Hoffmann forgatókönyvíró-rendező egy nem egészen BBC jellegű adaptációval próbálta be a darabot. A 19. század végi Toscana-ba helyezte a történetet, és ez eleve meghatározta, hogy amolyan kódolt adaptációról lesz szó. Vagyis megpróbálta elfelejteni mindazt, amit ennek a darabnak az előadásai során eddig látni lehetett, illetve amit látni szokás, és újszerű módon próbálta megjeleníteni nekünk a közismert történetet. 
Calista Flockhart - mint Helena (egyik lány)Ha már a közismertségnél tartunk, az a lényeg, hogy az egyik lány mindenáron az egyik fiúval akar szerelmes lenni egymásba, a másik lány pedig a másik fiúval, de ez a fiú le sem ejti őt. Ekkor lép a színre Oberon, a tündérvilág királya, aki megkavarja a szálakat varázslattal, de mivel ő a vezér, ezért az effektív munkát Puck-ra bízza, aki eléggé indiszponált ahhoz, hogy a párokat a lehető legváltozatosabb módon keresztbevarázsolja. 
Így áll elő nagyon sok kombinációja a felállásnak, az ősszerelmesek utálják egymást, a fiú, aki utálta a másik lányt most átcsap abba, hogy imádja, satöbbi. 
A film, illetve a darab egészen látványos, hozni tudja a megszokott Szentivánéj Stílust is, egyetlen zavaró tényező, hogy a remek zenéket, mint Mascagni Parasztbecsület c. darabjának ismertebb részeit szinte össze-vissza vagdalták benne, csak hogy jobban megfeleljen a háttérzene követelményeinek. Sophie Marceau - mint HippoliytaAz ilyen ismert zenék alkalmazása ezért problémás, mert ismerik őket az emberek, és nem lehet csak úgy loop-okat készíteni belőlük, nem lehet váratlanul újrakezdeni egy bizonyos pontját a zenének, mert az olyan hatást kelt, mintha akadna egy CD-játszó. Ha klasszikus zenét használsz, a jelenetet kell a zenéhez alakítani, pont int egy videóklip esetében, de ha ez nem tetszik, kérd meg a zeneszerződ, hogy csináljon egy variációt az adott darabból, és akkor már a zenét lehet a jelenethez szabni. A film zeneszerzője erre biztosan alkalmas is lett volna, hiszen kedvencünk, az Adatrablók filmzenéjét is ő szerezte, csak úgy mint a Sekély Sírhant-ét. 
Michelle Pheiffer nagyon aranyos a filmben, Calista Flockhart - az Ally McBeal címszereplője-  is remek mint Helena, és van egy másik meglepi is, Sophie Marceau, aki Hippolyta szerepében jelenik meg, ami külön jólesik, hiszen a James Bond óta minden perc élmény, amikor őt láthatjuk. 
 
 INTERCOM 


Szentivánéji Álom / Életfogytig
Életfogytig -Life 1999
a végA csodaszép Remény Rabjai után kíváncsian vártuk, lehet-e még börtönös filmet forgatni, ami pedig a nézőközönséget illeti, vagyis minket, kíváncsiak voltunk, lehet-e még börtönös filmet nézni?
Az Életfogytig c. filmet tömören "fekete humor" kategóriájúnak lehetne nevezni. Egy enyhe kis horror történet, aminek a lényege a leghorrorabb, Eddie Murphy és Martin Lawrence lenyomnak vagy hatvanöt évet a börtönben. Ez a film annyira rossz, hogy már szinte tud valamit. Remény Rabjai jellegű szerkezet, van egy narrátor, aki elmeséli a történetet, és van egy hülyén alakuló eset, amely miatt itt két ember életfogytiglant kap, mint a Remény Rabjaiban Tim Robbins, ártatlanul. 
Szinte már csak az hiányzott volna, hogy Leslie Nielsen játssza a főszerepet, Sziki Szökevény, vagy Remi Rabbi kalandjai, szóval kaptafára. Az Életfogytig nem olyan vicces, mintha Leslie Nielsen szerepelne benne, és talán pont ez a film hiánya, mert így tulajdonképpen megrekedt aközött, hogy viccesen lenyomni egy komoly történetet, és aközött, hogy komolyan lenyomni egy vicceset, az eredmény pedig amolyan nulla-nulla. 
Mégis, ha eltekintünk a film minőségétől, amiből legtöbbet az von le, hogy 1932-es jelenetek is vannak benne, ami manapság a legrosszabb korszak a filmekben, a legtöbb és legkopottabb kliséket, a legrosszabb világítási stílust, és a legunalmasabb jelmezeket jelenti, szóval, ha eltekintünk, és végigbámuljuk a horrorsót, anélkül, hogy kisétálnánk, egészen érdekes szórakozásban lehet részünk. 
Itt jön be a "fekete humor". Álmodik a nyomor, így is lehetne összegezni a filmben látott dolgokat. A két csávó simán végigpörögne bármilyen filmet, bármilyen történetet, ehelyett kispadon ülik végig az egészet. Ez egy nagyon furcsa trip. Tudod, hogy minek kellene történnie, mégpedig pontosan tudod. De ami történne, ha jól alakulnának a dolgok, nem izgat nagyon, mert a Remény Rabjai után már nem gyorsulsz be csak úgy egy happy end-re. De azért vársz, és soha nem jól alakulnak a börtönklisék, értsd szökés, stb. És ekkor kezdesz ráérezni a film lényegére. Végül is ki nekem ez a Murphy gyerek, meg a Martin Lawrence, aki most úgy meg van hízva, annyira kikerekedett az amúgy 3szög jellegű feje, hogy rég nem ismerni rá Bad Boys-os barátunkra? Senkik, hát ez az. Vagyis nem kell izgulni, és úgy nézheted, mintha valaki mással, idióta kísérleti nyulakkal történne meg az, ami a legrosszabb, amit az emberek még az ellenségeiknek sem kívánnak, hogy nem élhetik le az életüket. 
a kezdetekÉs akkor ezt lehet nézni másfél órán keresztül, és vannak benne humorok, és lehet nevetni is, de az igazi nevetés akkor jön, amikor már nem izgulsz a srácokért, amikor már részt veszel a fekete humorban. Mindez szórakozásnak elég olcsó, de van neki tartalma is. Ez a tartalom pedig eléggé Vannegut-i. Olyasmiről van szó, hogy mindenki azt hiszi, hogy pont nem ő az, akinek nem jönnek össze a dolgok, ugyanakkor a statisztikák azt mutatják, hogy egyáltalán nem mindenkinek jönnek össze, vagyis ebből a mindenkiből szép számmal kell, hogy akadjanak olyanok is, akik rosszul ítélik meg a helyzetüket. A legutolsó dolog pedig, amire gondolnál, az az, hogy ez pont te vagy. Ilyen alapon jön létre ez a fekete humorú, valójában habkönnyű és kicsit összevissza filmcsoda, amit Eddie Murphy maga producelt.
Nyilván megnézett egy statisztikát a fegyházak videókölcsönzéseiről és kiderült, hogy a videóforgalmazás bevételének jókora százalékát a börtönök produkálják. Nem tudjuk, hogy így van-e, ez csak egy feltevés. De ha ez így van, akkor Eddie Murphy jó helyre tette a pénzét és a színészi munkáját, hiszen az Életfogytig a börtönök kötelező olvasmánya lesz, videókazettán, nem úgy, mint a Remény Rabjai, vagy az ősi klasszikus a Pillangó, melyeket nem hisszük, hogy valaha is levetítettek volna börtönökben, vagy fúrótornyokon.
 UIP-DUNA FILM 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19