(a 95-ös év Mátrixa - napjainkban max. videón)
 
"Anybody seen my baby?", látta valaki ezt a Rolling Stones klipet? Van benne egy igazi bombázó, úgy hívják, hogy Angelina Jolie. Látta valaki a Trainspotting-ot? (Vicces kérdés), szóval, Sick Boy szerepében Jonny Lee Miller, aki a Hackers-ben, Dade Murphy-t, alias Crash Override-ot alakítja Angelina Jolie oldalán.

A tinédzser filmek egyik legpompásabb példánya ez a film, van benne valami roppant lelkesítő, aki megnézi, a plafonon érzi magát. 
Dade Murphy kiskorában hekkerkedett egy kicsit, piacra dobott egy vírust, és emiatt 18 éves koráig tilos komputert használnia, de még nyomógombos telefont is. 
18. szülinapján NY-ba költöznek az anyjával, egy új munka miatt, itt kezdődik a film. 
Már az első éjjel nekiugrik a modemének, és a cyber-térben, miközben egy tévétársaság Betacart szisztémáját veszi kezelésbe, összetalálkozik Acid Burn-nel. Dade Crash Override néven mutatkozik be, a gyerekkori Zero Cool nevet nem szeretné mégegyszer használni, mert szeretné szépen elvégezni az isit, egyetemre járni, meg minden. Burn megharagszik rá, hogy behatolt a területére, és egyből megindul a harc, ki tudja érvényesíteni az akaratát, mármint hogy az adott csatorna melyik filmet játssza most. 
Így néz ki egy rendszermonitor - a filmben
Másnap, első nap az új isiben, Dade belebotlik egy bombázóba, Kate-be, ő Angelina Jolie. Kate ajánlja Dade-nek, hogy nézze meg a tetőn az olimpiai méretű úszómedencét. Ide küldik az elsősöket, a tetőre vezető ajtó csak kívülről nyitható, és nem tudnak lejönni, és esik az eső. Dade jelmondata úgy hangzik, "Mess with the best and die like the rest". A filmben ezt úgy fordítják, hogy "élj úgy, mint a legjobbak, és halj meg úgy, mint bárki", noha a "mess with" azt jelenti, hogy kötekedni, összemérni az erődet valakivel. Ennek megfelelően Dade egyből elkezd  Kate-tel erőt mérni, amiből elég jó kis csata alakul ki. Különösen, amikor kiderül, hogy Kate egyenlő Acid Burn. 
A szivatás Dade-et érzékenyen érinti, és amikor vágyakozva néz a bombázó Kate után, aki áramvonalas fehér szerkójában éppen elhúz akkori pasijával egy jókora motor hátsó ülésén, egyik barátja megkérdi, "milyen szándékkal közeledsz Kate felé?"  Dade válasza: "gyilkos szándékkal". 
Dade, Crash Override, Zero Coll - egy személyben
Nagyon vidám és barátságos film, és jobbnál jobb zenék futnak benne, Prodigy, Massive Attack, Leftfield, Run DMC. Nagyon szép grafikák vannak benne, amik a "rendszerekbe" való belopódzást ábrázolják. Természetesen nem egy fekete-fehér képernyő, mint amilyen a valóságban, hanem háromdimenziós, színes grafikai felület, mintha egy city-ben mászkálna az ember, és a toronyházak helyett adathalmazok lennének. Szebb, mint a valóság, színesebb is, és izgalmasabb, de pont ezt szeretjük a filmekben. 
 
 INTECOM 

A Sony képernyőn maga, Gyilkos Zabpehely látható (a jó oldalon küzd)
A Hálózat Csapdájában-nal egy évben készült, és ugyanúgy láthatóak benne hitelkártya letiltások, és sok egyéb adatmanipuláló trükk. És ugyanúgy elmagyarázzák, hogy az emberről rengeteg adat van nyilvántartva, és ez a mennyiség az ember szinte minden egyes mozdulatával csak növekszik, és hogy ezek az adatok határozzák meg az illető életét, noha technikailag borzasztó egyszerűen manipulálhatóak. 
Angelina Jolie és Jonny Lee Miller fejéből egy pici
Elhangzanak olyan szavak, mint Unix, és olyan könyveket mutogatnak, amelyek a hekkerek számára tényleg alapművek. De nem kell megijedni, nem szakfilm, az olyan vicces mondatok sem hiányoznak belőle, hogy "akkor most megduplázom a ramot". Mindenki görkorival közlekedik, az esti bulizás előtt lenyomnak egy délutáni szunyát, imádják a komputereiket, és amikor betörnek hozzájuk a kommandósok, akár meztelenül is utánavetik magukat a monitornak, mint a kis Joey. 
Vizes jelenet a film végén
Joey kisebb, mint a többiek, és gyakran egyszerre két cigit szív, annyira pörög. (A dohányzás káros az egészségre, ne feledjétek). 
A kis Joey tapasztalatlan, a nagyok nem mondanak el neki semmit, ezért, hogy bizonyítson, bemegy egy nagyvállalat rendszerébe, és lemásolja a "szemetes kuka" c. fájlt. Ebben egy vírus nyomaira bukkan, amely filléreket csoportosít át egy  bankszámlára, két nap alatt összesen 25 millió USD értékben. 
A műveletért, természetesen egy Darth Vader szerű, gonosz hekker a felelős, de persze mindenki a srácokat gyanúsítja. A film nagyon-nagyon szórakoztató, de szerelmi történetnek sem semmi, amúgy pedig azt az izgalmas momentumot mutatja be, amikor a tinédzserek hirtelen belecsöppennek a komoly világba, és elkezdik használni tudásukat, érzékeiket, felelősség érzetüket, hogy keresztül verekedjék magukat a komolyság falán, megküzdjenek a saját jövőjükért, amit csak tökéletesként tudnak elképzelni. Nagyon jó a magyar szinkron, a film végén található köztéri medencés jelenettel együtt. Amikor pedig megnézted, Iain Softley, angol filmrendezőnek lehet hálálkodni az élményért.
-luft-
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18