Everybody
sunshine (1999)

Mindenki a napra tör - ezt a címet kapta a magyar fordításban a 90-es évek újabb pacifista, visszafogott filmterméke. Valójában fekete gengszterek hétköznapjaiba tekinthetünk bele a film során, észak-angliai környezetben, rengeteg lövöldözéssel, és techno-típusú zenékkel megküldve. A zenei alap azért is hangsúlyos, mivel két zenész sztár is játszik a filmben: Goldie és David Bowie. Goldie (a filmben Terry) egy vérszomjas gengsztervezér, akit erős érzelmi szálak fűznek unokatestvéréhez, Ray-hez, akit a film forgatókönyvíró-rendezője, Andrew Goth játszik. 
Rayék most szabadulnak a börtönből, és munka adódna rögtön, mivel távollétük alatt megerősödött a kínai
Triádok társasága a városban, úgyhogy úgy tűnik, meg kell egy-két akcióval erősíteni a pozíciójukat, megvédeni érdekeltségeiket. Ray azonban nem akar többé gengszter-életet élni, szeretne legális üzleteket, rendes barátnőt, plusz összehozott egy ütős zenész-táncos csapatot, akik között igazán jól tudja érezni magát. Mindez hiába, Terry nem engedi kiszállni, a film elején még nem tudjuk, miért. Ezzel elkezdődik egy egészen véres küzdelem, a srácok barátait álarcosok ölik meg sorra, minden jel a kínai banda ellen mutat, egyedül a nézők érzik, hogy valahogy túl egyszerű így a kép.

Ray megpróbál kimaradni egy leendő bandaháborúból, a nézők szimpátiáját minden percben elnyeri az unokatestvérével szemben, aki megszállott és gátlástalan, igazából megállíthatatlan, és nemcsak magára nézve veszélyes.
Vinny Davies, David Bowie és Goldie
Goldie gondoskodik a folyamatos feszültségről a filmben, Goth pedig az ellenpontjáról, a kedves és érzékeny ex-bűnöző karakterről, aggódunk is érte eleget, mert az nyilvánvaló, hogy nem lehet elfelejteni egy gengszter-múltat. Ezzel együtt nagyon egysíkú a film, egy idő után unalmasak a hosszú bőrkabátok és fegyverek, csak a zenék és a gyönyörű Jaguárok dobnak fel minket kicsit. Arról nem is beszélve, hogy páratlanul csúnyán bánnak el a női főszereplővel, ez szintén nem tesz jót a filmnek.
 
 FLAMEX 

loves 
 

Terry és Bernie

Andrew Goth 5 évig készült erre a filmre, a történet személyes élményein is alapul, Goldie-t pedig egy perc alatt megnyerte az ügyének, Claire és Ray -( Rachel Shelley és Andrew Goth)David Bowie sem sokáig töprengett a szerepajánlatán, pedig ő aztán nem kapott egy igazán kellemes karaktert a filmben. Ő Bernie a filmben, a jó neveltetésű ügyintéző, aki biszexuális és gyenge fickó, minden pillanatban fél, és csak a pénz motiválja. Bowie remekül játssza, mondjuk, szerintem minden figurát ilyen jól tudna alakítani a filmben, mivel mindenben profi. 
David Bowie, Andrew Goth és Vinny Davies

Azt nem is sejtem, miért kapta ezt a címet a film, napfény egyik szereplő égboltján sem villan fel, olyan világot kaptak, ahol nem érvényesek az álmok, ezért nincs is nekik. Nem szívesen élnék egy ilyen környezetben, nagyon értelmetlenül és esetlegesen történnek arrafelé a dolgok, és egy Terry-figura sem számít főnyereménynek a szomszéd házban. 

-LI-

 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18