"Ha az Egyesült Államokban a külföldiekre is ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint az USA állampolgáraira, miért lepődnénk meg, hogy Malajziában is pontosan ugyanez a helyzet?" 
Midnight Express 2 - ez lehetne a Visszatérés a Paradicsomba legtalálóbb beceneve. A története eléggé könnyen elmondható, és meg is jegyezhető, így ezekben a pecekben már biztosan alig akad valaki, aki ne tudná:
"ha visszamegy a másik két srác, Lewis-t nem ítélik halálra". 
Anne Heche - NY-i  lakásában
A fő vonzerő mégis Anne Heche, noha a súlyos Maláj börtönviszonyok is biztosan 
mágnesként vonzzák majd a szórakozni vágyókat (vicceltünk). Egyébként a börtönviszonyok tényleg súlyosak, de a film, szerencsére keveset időz ezekkel a jelenetekkel, elsősorban NY-ból nézi Lewis sorsát, és NY-i szemmel.  Megteremti a lehetőséget, hogy szinte a saját bőrödön érezd, milyen lenne, ha egy szép hétköznap este egy csinos ügyvédnő beülne mögéd az autóba, és megkérdezné, nem lenne-e kedved visszatérni a paradicsomba. 
Joseph Ruben (a Pénzvonat, a Jófiú és az Egy Ágyban az Ellenséggel rendezője) ismét profi filmet csinált, úgy kezdődik, hogy amatőr videó felvételeket láthatsz, amiket a srácok mint turisták készítettek odaát, Maláj Földön, ezalatt mennek a feliratok. Utána az utolsó két napjukat láthatod, hogyan buliznak. 
Például ahogy térdig az óceánban gázolva hatalmas vízipipa segítségével 
"mennyei minőségű hasist" szívnak, és azon törik a fejüket, mi lehet jobb ennél az egész világon, mint itt lenni és ezt csinálni. Igazi gyerekek. Látjuk őket kilométereket túrázni a paradicsomi környezetben, Lewis, (Joaquin Phoenix) még mindig cipeli a biciklit, amit félórája összetörtek, majd Sheriff, (Vince Vaughn), azt mondja, egye fene, és ledobja a szakadékba, fizettek érte letétet, másrészt, mint igazi amerikaiak, úgy gondolják, ha kell, előveszik a tárcájukat, és megkérdik, mennyi? Lewis - a paradicsomban
Ez az egyszerű mozdulat, amivel a bicikli-roncstól megszabadulnak, végzetes láncreakciót hoz működésbe.
Pedig nem zöldfülűek, és a Midnight Express tudatlan naivitásából "már" nincs bennük egy milligramm sem. Lekopás előtt például a hatalmas, bocicsoki méretű hasist egyszerűen kidobják, eszük ágában sincs magukkal vinni, mert tudják, a határon tényleg úgy járhatnak, mint "Billy Hayes"
Szóval, egy elegáns mozdulattal a kukába azzal a fránya hasissal. A tragikus fordulat mégis bekövetkezett, amikor Tom és Sheriff már lekoptak, megjelenik a biciklikölcsönző ember, karöltve a rendőrséggel, és mielőtt a pénztárcás jelenet lezajlott volna, már meg is találták a több, mint 100 gramm hasist. Malajziában pedig több, mint 100 gramm birtoklásáért egyszerűen halálbüntetés jár. Lewis, a fiú aki ott maradt, már két éve börtönben ül, és egy héten beül kivégzik. Erről az egész történetről Sheriff úgy értesül, hogy Anne Heche beül a limuzinba, amit Sheriff vezet, két évvel később, a NY-i  éjszakában, mintegy derült égből. 
 
BUDAPEST FILM


 

Sheriff, Tom és Lewis együtt - a paradicsomban
Ha Anne Heche terve sikerül, és Tom és Sheriff visszamegy oda, és fejenként 3-3, vagy egyikük 6 évet leülne, Lewis nem halna meg, máskülönben viszont, ha élik tovább a hétköznapjaikat, igen. 
A film páratlan élményt nyújt, annak ellenére, hogy nagyon megrázó. Életszerűen elképzelheted például, hogy vajon megtennéd-e ezt a "szívességet" egykori bulizó-társadért. Először biztosan rávágod, hogy igen, de lassan megérted, hogy nem, nem tennél ilyet, és szinte már csak az a kérdés, hogy a legeslegjobb barátodért megtennéd-e? A Visszatérés a Paradicsomba különösen izgalmas, mert olyat látsz, ami tényleg bárkivel megtörténhet. Mellesleg ez az első film, amiben nem nézik le a "vidéki" államokat, pl. Malajziát.

Sheriff, Tom és Lewis együtt - a paradicsomban
Ez a film tiszteletben tartja a helyi (Maláj) belügyeket, elismeri az ottani állam autoritását, amivel lehet, hogy az életben is sokat segít az amerikai fiatalok helyzetén. Plusz egyfajta felvilágosító hatással bír, a film bemutatja, hogy egy olyan paradicsomi helyen is, ahol szinte bármit megvehetsz a pénzedért, és úgy élhetsz, mint Marci hevesen, halálos veszélynek lehetsz kitéve, ha megszeged a szabályokat. Az egyetlen szabály pedig az, hogy tartsd tiszteletben a helyi törvényeket. Ezt mondani könnyű, de betartani annál nehezebb, mert például ki vágna neki úgy egy utazásnak, hogy előtte a követségen elolvassa az ottani büntető törvénykönyvet? 
Lewis
Az emberek szinte a saját hazájukban sem ismerik a törvényeket, vagy ha ismerik, akkor sem pontosan, sőt, az sem biztos, hogy olvasták, lehet, hogy csak egy ismerősüktől hallották. 


Vince és Anne - NY-ban

A Visszatérés a Paradicsomba precedens értékű film, mint a Midnight Express, vagy mint a "Louise Woodward" ügy volt. Szerencsére azonban csak film, és mint film, nem tárgyalásokról törvényekről szól, hanem szerelemről, barátságról, arról, hogy kinek mit jelent az élet, meg hogy hogyan él. A film legfinomabb jelenete az, amikor Anne Heche és Vince Vaughn fürdőkádban szerelmeskednek, de hogy miért azt nem árulhatjuk el, csak azt, hogy a Star Wars, a Kegyetlen Játékok, a Mátrix és a Drogosztag mellett az egyik legjobb film, amit mostanában látni lehet. 

-skót-
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18