Qui-Gon Jinn és Darth MaulA Csillagok Háborúja Trilógia olyan filmekből áll, amiket az emberek leginkább egyszerre szeretnek megnézni, és bár az egyes filmek külön-külön is lezárt történettel rendelkeznek, azért nem szívesen hagynád abba a galaktikus kirándulásodat az adott epizód után, annyira lenyűgöző világa van, hogy mindig többet szeretnél látni belőle. 
Így persze rendjén való volt a hihetetlen várakozás - és az ezt rendesen kielégítő full-extrás reklámkampány - a Star Wars legelső része iránt.  A Baljós Árnyak abba az időbe visz el bennünket, amikor még Luke Skywalker apja volt kisgyerek, a Jedi lovagok aranykorába, amikor a Jó és a Rossz oldal még nem vált szét tiszta formában.

Jar Jar küzd -a maga módjánAnakin Skywalker a Trilógiában már mint Darth Vader szerepel, aki a még nála is gonoszabb Uralkodót szolgálja, ő az a Jedi lovag, aki a félelmei miatt a Rossz oldalára állt. A Phantom Menace-ben Anakin egy 9 éves kiskölyök, átlagon felüli képességekkel, akit Qui-Gon Jinn Jedi lovag vesz pártfogásába, bár a Jedi Tanács ellenzi a kitaníttatását, mert érzik benne a félelmet, ami a Rossz útjára vezetheti. Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) azonban bízik benne, hogy ő a Kiválasztott, aki rendet teremthet a Galaxisban. Anakin -ilyen volt szőke kékszeműségeA Trilógia ismeretében ez a hite tűnik a legfőbb baljós árnynak. 
Az Uralkodó a Phantom Menace-ben Palpatine szenátor, aki egy politikai konfliktus során jelentős szerepet kap, a végén kancellár lesz, s a film utolsó képsoraiban a kamera elidőz kicsit a profilján: látjuk benne a későbbi Uralkodót, aki egy fekete lyukként minden gonoszt magába olvasztott. Ebben a filmben még csak egy taktikus politikus, aki kihasználja a Kereskedelmi Szövetség és a pici Naboo bolygó közti összeütközést. 
A Szövetség meglehetősen nagy hatalomra tett szert a Galaktikus Köztársaságban, és katonáival megszállja a Naboo bolygót, a királynőt, Amidalát pedig kényszeríteni próbálja ennek a helyzetnek a legalizálására. Amidala, a tizenéves királynő,  birtokában van minden kormányzáshoz szükséges adottságnak: erős, tiszteletreméltó, okos, és döntéseiben csakis a népének érdekét veszi figyelembe. Amidala - A film egyik legnagyobb teljesítményeHála Amidalának Naboo bolygója a megszállás előtt egy demokratikusan kormányzott, jólétben és boldogságban élő nép hazája volt. Az ő segítségére küld a Galaktikus Szenátus két Jedi lovagot, Qui-Gon Jinn-t és tanítványát, Obi-Wan Kenobi-t (Ewan McGregor), akiknek fő mesterségük a tárgyalás, (no és a közelharc), és küldetésük szerint mindig a béke és a barátság megtestesítői. 
A két lovagnak azonban már nincs alkalma tárgyalni a megszállókkal, katonai invázió veszi kezdetét, ettől fogva  a királynőt kell védeniük, akit egy Sith harcos is üldöz, Darth Maul, aki a Jedikkel hasonló képességekkel bír, csak éppen az ellenkező oldal (a Rossz oldal) harcosaként. A Jedik úgy tudták, hogy a Sith harcosok már régen kihaltak, így még meglepőbb és félelmetesebb ez a támadás. A Sith-ek párban járnak, mindig egy mester és egy tanítvány, tehát Darth Maulnak is kell, hogy legyen egy társa,  akiről a Jedik nem tudnak semmit, viszont sejtik, hogy az a mester. A menekülés során a királynő és a Jedi lovagok a Tatooine bolygóra vetődnek, ahol nagy segítségükre lesz egy Anakin Skywalker nevű kisgyerek, aki ránézésre átlagos, de a vérében Obi-Wan Kenobiék több "midi-chlorian"-t
találnak, mint az eddig ismert Jedi lovagok bármelyikében, szóval csodagyerek. 
 
 

Obi-Wan Kenobi a kis Anakin vérét elemzi a királynő hajóján - az anyag neve : midi chlorianA kis Skywalker rabszolgaként él a Tatooine-on, édesanyjával, és mivel remek fogathajtó pilótának bizonyul, végülis sikeresen végződik a Jedi lovagok Tatooine-i kitérője: Anakin siklóversenybeli győzelme által megszerzik a repülő-gépükhöz szükséges alkatrészt, és Anakint is felszabadítják Jabba szolgaságából. Qui-Gon Jinn meg van róla győződve, hogy sorsszerű a találkozása Anakinnal, és  mindenképp Jedi lovagot kell nevelnie a fiúból.  Amidala királynő összebarátkozik Anakinnal, bár mindketten még gyerekek, azért ez a barátság egy későbbi szerelem kezdete: a Trilógiában szereplő Luke és Leia Skywalker az ő gyerekeik lesznek "majd". A Jedik és a királynő Anakinnal együtt folytatják útjukat, pompás haditervet készítenek, Amidala megnyeri ügyüknek a vízalatti gungan  nép vezetőjét is, így végül sikerül visszaszerezni Naboo-t  a Kereskedelmi Szövetség gépesített túlerejével szemben. 

A sötétség leple alatt érkezik a kis sith hajó - szinte csak csónakA Star Wars mitológiája szempontjából nem történnek nagy horderejű események az első részben: ez az időszak azért jelentős, mert még nem éleződött ki a jó oldal fenyegetettsége az Uralkodó és a hozzá kapcsolódó sötét oldal által.
Ekkor még egy politikai konfliktus  megoldható bátorsággal és tisztán látással, és mint más mitológiai aranykorban, itt is lassabban zajlanak az események, több felfüggesztett lehetőség rejlik a személyekben és dolgokban, szóval még sokkal napfényesebbnek tűnik a távoli jövő, mint amilyen valójában. A Baljós Árnyakban többnyire színen vannak a későbbi események főszereplői Obi-Wan Kenobi, Yoda Mester, Anakin Skywalker, Palpetine szenátor, Amidala, de az első részben még nem történik semmilyen visszavonhatatlan erejű esemény. 
A két sith kivetíti magát - gyanakodni lehet Palpatine - re, hogy ő az egyik ...Azért izgalmas ez az idő, mert itt még csak sejteni lehet a szereplők jövőjét
ebben a gomolygásban még nem kristályosodott ki az erő sötét oldala.
Ebben a részben is vannak gonosz politikusok és Jedi lovagok, de ami a mítoszt megteremti, az az erő kétféle oldala lesz,  és ez ekkor még csak gyanú formájában él. 
Ezért illeszkedik remekül a Baljós árnyak cím a későbbi Trilógiához, mivel ekkor bukkannak fel az első veszélyes jelek az aranykorbeli boldogságban, és csak a trilógia ismeretében tudjuk, mennyire komoly és sorsszerű események előjelei  ezek.

Úgy tudjuk, hogy a Star Wars kedvelőinek majdnem a fele  elégedetlen az első résszel, rengeteg hibát és hiányosságot éreznek benne  a Trilógia darabjaihoz képest,
Obi-Wan Kenobi - nagyon szép harcjelenetbenEz egy elfogadható álláspont, de mégis menteni szeretném a Baljós Árnyakat.
Keveset láttunk a látványos galaktikus küzdelmekből, nem tudunk meg a Jedikről túl sokat, a karakterek közül csak Amidala királynőé teljesen árnyalt. 
Nos, mindezek a hiányosságok szerintem abból fakadnak, hogy ez a film tényleg a kezdete valaminek, első rész, ami bemutatja a későbbi szereplőket, a hátterüket    és az első próbálkozását a sötét erőknek, aminél csak még súlyosabbak következnek "majd".
 

Ebben az időben még árnyékban vannak a sötét oldal  szereplői,  még 12 év telik el, amíg Anakin Skywalkerből Darth Vader lesz. A Lucas Film már megkezdte az előkészületeket a második és harmadik epizód forgatásához, úgyhogy talán már 2003-ban (lehet, hogy hamarabb) egész estét betöltő -12 órás- szórakozásként  élvezhetjük a Star Wars 6 filmjét. Személy szerint pedig alig várom a 7. részt, mert szerintem akkor megint újrakezdődhet az erő két oldalának az elválása, de a Jedik új generációjára is kíváncsi lennék.

-LI-

 
oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18