A New York-i Kínai Negyed több remek filmnek szolgált helyszínéül, nehezen lehet kihagyni, mivel a kulturális különbségek még egy akciófilm vagy krimi keretében is színezik a cselekményt, ellenfelek pedig még kiismerhetetlenebbek, mert például ők nem hordtak fogszabályzót 12 éves korukban, viszont nagyon tisztelik az öregeket. 

A Kínai Negyed vagy A Sárkány Éve c. filmek éppen ennek a városon belüli kulturális szigetnek a kapcsolódásairól szólnak, és itt játszódik a The Corruptor is. 
Nick Chen (Chow Yun-Fat), a főszereplő, egy tipikus közvetítő eközött a két világ között: New York-i zsaru, az első kínai emigráns a rendőrségnél, aki az Ázsiai Bandák Elleni Egység vezetője. Mindkét oldalon otthonosan mozog, bár inkább az amerikai karrier-oldalon áll, de a munkájához szüksége van az "otthoniak", vagyis a kínai maffia lojalitására is. Viszont ebbe a helyes kis rendszerbe belekavar a Funkiene Dragons banda, akik a Triádok (valóban létezik a kínai alvilágban) ellen háborút indítanak. 
Chen a film első másodperceiben megkapja a totális hős pozícióját, nyilvánvalóvá válik, hogy nagyon jó zsaru, aki kézben tartja a bűnözéssel kapcsolatos szálakat. Bár van egy jó kis csapata, azért magányos hős, és valami miatt sérthetetlen a kínai körökben. Mivel leginkább egyedül szeret dolgozni, ezért kicsit fájdalmasan érinti, hogy kihelyeznek mellé egy New York-i srácot partnernek, Danny Wallace-t, aki pont olyan, mint a többi film újoncai szoktak lenni: képzett, korrekt, rámenős, de még nem lehet tudni, hogy fog viselkedni éles helyzetekben. 
Wallace - Mark Wahlberg
Wallace beválik az első akcióban, látszik, hogy a papája is rendőr volt, bár sajna  korrupt, mint ez később kiderül. Közben körvonalazódik a kínai alvilág és Chen kapcsolata: Chen lekötelezettje Benny Wong-nak, a helyi nagyfőnöknek, cserébe nagyon nagy mozgásteret kap a Kínai Negyedben, de amikor Henry Lee, a kisebb corruptor Wallace-t is szeretné megnyerni magának, Chen besokall, és a fiúval kettesben próbál tisztán játszani. Wallace-nak is van viszont egy személyre szabott titka, s közben a negyedben sorozatosan kínai női hullákat találnak. A Funkiene Sárkányok sem tétlenkednek, az utcákon rengeteg járókelő esik áldozatul az összecsapásoknak, drog-, prostitúció- és embercsempészet-üzletek, és a Corruptor zsarolni kezdi Wallace-t az apjával, ugyanez történt annak idején Chennel is, bezárult a kör.
Izgalmas akciófilm a The Corruptor, megvan benne a hongkongi akciófilmek látványossága, érezhető a John Woo-filmek hatása. A rendező, James Foley (Glengarry Glenn Ross, Lőtávolban) eddig még nem készített akciófilmet, éppen ezért most nagyon komolyan nekikészült az üldözéses-lövöldözős utcai jeleneteknek, ezek tényleg lekötik az ember figyelmét. Ami kissé letompítja a filmet, az a kínai bevándorlókra szentelt túlzott figyelem, végig apró utalásokat kapunk ezeknek az embereknek a kiszolgáltatottságáról, ettől a film néhány helyen kicsit tolerancia-propaganda-ízű, node valamit valamiért (elgondolkodás- akciókért). 
Aki a legjobb a filmben, az most kivételesen maga a főszereplő, Chow Yun-Fat, aki John Woo kedvenc színésze, és a The Replacement Killers után világszerte ismertté vált a mozirajongók körében.
 
 
 
 
 FLAMEX

Chow Yun-Fat Mira Sorvinoval a Gyilkosok Gyilkosában (Replacement Killers)
 Itthon ezt a Gyilkosok Gyilkosa címen mutatták be (szerintem csak videón),  Mira Sorvino volt Chow partnere, és tényleg remek film volt, egy életre megjegyeztük ezt a kimért kínai arcot magunknak. " A világ legcoolabb színésze" - ezt a címet érdemelte ki a Los Angeles Times-tól a film után.
Chow Yun-Fat  és Mark Wahlberg - jobbról balra - Mocskos Zsaruk
Woo-val készítette A Better Tomorrow c. filmet is, bár a stúdió ellenezte Yun-Fat-et a főszerepre, John Woo-nak tetszett, ahogy ott állt a frissen használt pisztollyal a kezében. Chow meg is kapta érte élete első díját a filmszakmától (A Legjobb Színésznek járó díj, Hong Kong-i Filmakadémia).Woo alakította ki Chow-nak azt a kicsit melankolikus profi karaktert, aki legtöbbször "rossz fiú, jó szívvel", ahogy ezt Chow látja, olyan fickó, akinek nagyon jól áll, hogy keveset beszél, mert megbízhatunk benne, hogy közben rendbe teszi a dolgokat, emellett cseppet sem cinikus, szóval kedvesebb figura, mint a régi filmek hős gengszterei voltak. Egyébként veterán, mert a The Corruptor előtt már hetven filmben játszott.
A Woo-Chow csodapáros elkészítette még a Better Tomorrow két folytatását is, később a The Killer-t, amiben véletlenül ismét egy rosszfiút játsszik, egy bérgyilkost, aki véletlenül megvakít egy nőt egy klubban való mészárlás során. A következő közös filmjük a Hard Boiled c. film, sajnálom, hogy hozzánk nem jutott el. Chow szerencsére nem olyan típusú sztár, mint Jackie Chan, cseppet sem szereti sztárolni magát, a kemény akciójelenetek felét saját maga akarja megcsinálni, nem engedi át a kaszkadőröknek, állítólag vígjátékokban is nagyon jó, szerintem olyan kisugárzása van a filmeken (valószínűleg az életben is), ami megnyugtatóan hat a nézőkre, ahol ő ott van, ott nagy szerencsétlenkedés nem történhet. 
Chen és Wallace - a Kínai Negyedben
A Wallace-t játszó Mark Wahlberg a Boogie Nigths-ban vált ismertté, szerintem az egyetlen speckója, hogy hasonlít a tényleg zseniális Matt Damonra. A  filmek előtt rapzenész volt, Marky Mark néven futott be, sokoldalú tehetséggel van dolgunk. 
A The Corruptor nem az évszázad filmje, valószínűleg sokkal jobban sikerült volna, ha Woo rendezte volna. Épp a "keverhető más filmekkel" és az "emlékezetes film" kategóriák határán áll, a történet maga nem olyan jelentős ( korrupt rendőrök - készült már róluk pár film), de Chow Yun-Fat és a kaszkadőr-szakértők, a látványtervező, az operatőr munkája miatt érdemes megnézni mindenképp, sőt igazából kár lenne kihagyni. 
-Ll-
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18