microcspv    "time is not money"
logo Marilyn



2013-01-23

Oktatási rendszer? Átfogó reform? – qu'est-ce que c'est? (3. rész / 12)

::::: szemben a média néphülyítésével

Egy-egy emberből az lesz, amivé a környezetéhez való alkalmazkodás során válik. környezetet, a körülményeket azonban mi határozzuk meg. Az oktatási rendszer reformjának egyszersmind egy újfajta környezet, egy újfajta, új alapokon nyugvó társadalom létrehozását is céloznia kell.
Ne feledjük (tekintsük alaptézisnek), az ember folyamatosan tanul. A média folyamatosan befolyásolja az emberek tanulását. Gyerekkortól életünk végéig. A médiából tanulják meg, hogyan gondolkozzanak, hogyan viselkedjenek, ha érvényesülni akarnak, és ezer más dolgot is.

Fontos tehát a médiában megjelenő tartalmak gondos szűrése, besorolása. A jelenlegi rendszer egy vicc, ezt nem a társadalom védelmében hozták létre, hanem csak bizonyos nyilvánvaló ellentmondások leplezése érdekében (hogy ti. a média hülyíti az embereket).

Egy olyan besorolásra van szükség, amely arról tájékoztatja a nézőket, hogy amit befogadnak, az ilyen hatást idéz elő bennük. Társas viselkedési és kognitív képességeiket építi-e vagy netán rombolja. Mint a tőzsdén, lehet felfelé zöld nyilacska, mondjuk a Veszélyes Kölykök c. filmre, és lefelé piros nyíl duplán a barátok közt/jóbanrosszban párosra. A besoroláshoz tartozik leírás is, amit okos telefonokkal, vagy weben keresztül simán elolvashat bárki. Természetesen a filmben szereplő erőszakkal kapcsolatban is tájékoztat a besorolás, a szexualitást azonban nem tekinti bűnnek, a szexuális erőszakossággal kapcsolatos jeleneteket azonban annál inkább. A nézőknek joguk van tudni, milyenek lesznek attól, amit éppen néznek. A besorolás weboldalán pedig infócsomagok, ismeretterjesztő, tudás-bővítő tananyagok, leírások linkjei találhatóak.

Egy-egy emberből az lesz, amivé a környezetéhez való alkalmazkodás során válik. A környzetéhez való alkalmazkodás folyamata pedig nem más mint a tanulás. Vagy segítünk a gyerekeknek, fiataloknak és mindenkinek, hogy tanulhassanak ... vagy onnan szerzik meg a "tudást", ahonnan tudják, azaz a médiából, a bulvárhírekből és bulvárportálokról, illetve politikai lapokból, és a tévéből, sorozatok, szappanoperák, akciófilmek beleértve.

Ha az oktatási rendszer segít a tanulásban, akkor a diákok, tanulni vágyók (szellemileg) felemelkednek, ellenkező esetben odadobjuk őket a médiának, a szórakoztatóiparnak, amik túlélőgépekké, befolyásolható, buta fogyasztói gépekké, kiszolgáltatott fogyasztókká képezik ki (=degradálják, törik be) őket.
Egy társadalom pedig attól társadalom, hogy nem szolgáltatja ki a kicsiket és a védteleneket a kommersz iparnak, azoknak a ragadozóknak, akik a védtelen emberekből élnek, hanem megpróbál számukra mindent megadni ahhoz, hogy jobbban éljenek, mint az előző generáció, mint mi. Jobban, és nem kevésbé jól, nem sokkkal rosszabban.





következő fejezet: az IQ-alapú rendszer reformja – már az oviban
a cikk fejezetei:
-jepe-
2013-01-23

Címkék: oktatás, keretszám, egyetemek, diákforradalom, HAHA