Szilveszter Para 
 
Elröppent a nyár, és bár még 18 fok van, mégis pár nap, és itt a november, és ekkor már ezerrel szakad az ember  nyakába a szilveszter para, vagy öt-hat héttel korábban, mint a karácsonyi ajesz-problémák. Az esküvő is biztos fontos dolog az ember életében, de a 200-res szilveszter körülbelül ugyanez, szorozva 2-vel. 

Már most nyomást érez az ember a fejében, hogy mi lesz, milyen lesz, hogy lesz, na és hogy kivel. Mint az összes amerikai filmben az iskolai bálok, ez is ugyanolyan parás intézmény, mert egy életen belül csak egy akad belőle. Átvészelésére több módszer is kínálja magát. 

A legdurvább, (luxus verzió), az, amikor fix pasiddal már június környékén lefoglaltátok az utat valami méregdrága helyre, és ha tavaly Aspen-ben voltatok, akkor az eleve nem jöhet szóba, arra a Január van fenntartva.
2000 Január 1. ugyanígy fog kinézni
A Szilveszter mindenképp valami nagy és civilizált helyen kell, hogy érjen titeket, jó, ha van kéznél egy fényképező is, legjobb helyek Tokyo, Sydney, Reykjavik, Párizs, New York, Montreal, London, Amsterdam, figyelitek, csupa metropolisz, miért van ez? Először is, mert ha azt mondod, hogy Gröbzig-ben szilveszterezel, mindenkinek meg kell kérdeznie, hogy az hol is van, és akkor elkezdesz mesélni, hogy Berlintől kábé x kilométer, és még a lélekszámot is meg kell említeni, szóval nem annyira hangzatos, márpedig ez a cél, és földrajzi műveletlenségünk összességében ennek komoly határokat szab, és maradnak a metropoliszok. 
Most sétáljunk ki a biznisz klasszról, és vessünk egy pillantást pár további lehetőségre. 

Belföld, vidéki házikó, 8-10-12 fős, ottalvós hétvége. Ez meglepő módon elég népszerű változat, de nem is olyan meglepő ez a mód. Először is Agatha Christie nyomán népszerű, másrészt az az x ember, aki ott van, ők lesznek csak azok, akik esetleg elmondhatják, hogy nem is volt olyan jó, de mivel mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy az évezred legtökéletesebb bulizásáról számoljon be január első hétvégéjén, erre nem fog sor kerülni. 
De persze egy ilyen hétvége, szinte nem is tud rossz lenni, barátok, barátnők, mindenki ott van, egy jó helyen, italok és remek kaják beszerzési, előállítási áron, zenék ízlés szerint, (a fűtést azért nem árt lecsekkolni). 
ez van most
Szórakozóhelyek. Szinte minden létesítmény előáll egy komolyabb ajánlattal, hogy töltsd náluk az új év estéjét. Ha van egy törzshelyed, akkor ez már lejátszott dolog, de ha nincs, akkor a fennmaradó pár napban, ami még az évből hátra van, jobban teszed, ha minél több helyről szerzel be akár személyes tapasztalaton alapuló információt. Általában ezek a fajta szilveszterezések a legrizikósabbak, ezek indulnak mindig a leghúzósabban, de ugyancsak jól tudnak elsülni. Egyetlen "probléma", hogy szilveszter estéjén, amikor ez a 2000-res, nem ér új pasikkal, csajokkal megismerkedni, mert azzal bekockázatod az egész estédet. Persze, minél nagyobb a tiltás, annál nagyobb a kedv, de akkor is kényes kérdés. 
több verzió létezik
 

November eleje

A házibulik, szintén létesítményfüggőek, mint a belföld-verzió, (minél nagyobb a ház, annál jobb, a belvárosi lakásokban viszont megvan az az előny, hogy viszonylag ellenőrizhetetlenül is sokan jöhetnek, vagyis ismeretlen arcok is becsúszhatnak a képbe, amitől nyitottabb lesz, és szerencsés esetben jobb is, és még esetleg át lehet nézni egy másik helyre is, mondjuk hajnal 3 után (belvárosi ingázás). Értelem szerűen ez utóbbi sofőrszolgálat, vagy taxi, vagy antialk sofőr segítségével. 
 

Vannak még az un. partik, amik általában a legösszemosódottabb szórakozásélményt jelentik, de van rájuk jelentkező bőven, márcsak a tömeghez való vonzódás miatt is. 

De talán nem is a módszer kiválasztása a legnagyobb létező probléma, lányoknál például a fő problémája ott jelentkezik, hogy mostantól január 23-ig, (kb.) már nem nagyon érdemes un. partnercserét megkockáztatni, mert akkor bizonytalan kimenetelűvé válik a szilveszteri program, és bizonytalanra nem lehet tervezni. 

Címlapfotóink

A nagy feszültség miatt, 2000 januárjában valószínűleg több szakítás történik majd, mint 99-ben összesen, de az már egy más tészta lesz, mostantól lényeg a kitartás, ki mint veti, úgy alussza. Különösen a régebb óta tartó kapcsolatok kritikusak, de ők duplán, mert például nemcsak attól kell parázni, hogy "csak legalább addig bírjuk ki együtt", hanem attól is, hogy nincs emlékezetesebb időpont egy esetleges feleségülkérésre, mint akkor, mármint elsején. A csajokban ott van a para, hogy "mi van, ha nem teszi meg", a fiukban meg ott, hogy "mi van, ha megteszem, és megkérdik, miért pont most"? 

Az egész para-kérdésre még rájön, hogy mit kellene felvenni, és ettől máris túlságosan kezelhetetlenné válik az egész projekt, és ekkor kezdődik a pánik, ha már az összes létező, egyenként apró megoldandó kérdést figyelembevetted. Öltözködésben egyébként akármilyen meglepő is, de a komoly a kulcsszó. Megsemmisítően egyszerű és komoly koktélruhák, kabát, taxi, plusz táska, és egy cipő, ami mindent tud, a magas saroktól a kényelmességig, ami ugye nem létezik. Aztán tartalék harisnyák, fiúknak ingek, hitelkártya, feltöltött telcsi-aksik, pénztárca, tele tank még összeszámolni is súlyos, hát szórakozás az ilyen? Mindenképp az, de senkin nem lepődünk meg, aki hármas négyes tanulópárokat alkotva magukhoz vesznek egy kanapét, és azzal mászkálnak, a Haverok, Buli, Fanta stílusában, mindenki őket fogja irigyelni. (Most, hogy belegondolok, lehet, hogy én is megváltoztatom a tervem, és akkor az egész gordiuszi csomónak élből annyi.)

(pszy)
(Ajánlott irodalom Baudrillard: Nem lesz 2000)

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17