nyomtatóbarát verzió

  Észvesztő
Girl, Interrupted  (1999)

A Girl, Interrupted egy újabb film az őrültek világáról, két tehetséges és szép színésznővel a főszerepekben, Winona Ryder-rel és Angelina Jolie-val.
Winona Ryder - Susanna Kaysen szerepébenA film Susanna Kaysen regénye alapján készült, aki a hatvanas évek végén valóban eltöltött két évet egy McLean nevű pszichiátriai magánklinikán, erről az időszakról a nyolcvanas években írta meg önéletrajzi regényét (Girl, Interrupted címen), és most ebből a regényből készült a film forgatókönyve.
Érdekes regénytéma egy fiatal lány elmegyógyintézetben töltött napjainak az elmesélése, elég, ha csak Sylvia Plath Az Üvegbúra című regényére gondolunk, ami nemcsak Amerikában lett bestseller-könyv, hanem világhírűvé is vált. Az Üvegbúrában egy huszonéves amerikai lány veszíti el a fonalat a világgal kapcsolatban, lényegtelennek tűnő dolgokon morfondírozik, míg a valóságos kapcsolatokban sutává válik. Nagyon jó könyv, és nagyon átélhetőek a lány gondolatai. Egyébként Sylvia Plath is saját életéről írt, őt is a McLean klinikán kezelték.
Az Észvesztő hűen követi a regény cselekményét, a főszereplő lány, Susanna, a középiskola utolsó hónapjaiban kizökken kissé, beszed egy csomó gyógyszert, ráiszik egy üveg vodkát, és utána állítja, hogy nem akart meghalni, csak éppen rossz hangulatban volt. 
Az ajtó másik oldalán Lisa ..
Susanna szerepében Winona Ryder látható, akinek nem ez az első szerepe, amiben tágranyílt szemű, érzékeny és törékeny lányt kell alakítania, ilyen volt Az Ártatlanság Korában, a Kisasszonyokban, A Salemi Boszorkányokban is. Winona most 28 éves, eddig 22 film van a háta mögött, iszonyúan tehetséges, de az olyan karakterek  megformálásában a legtökéletesebb, amik átlagon felüli és kívüli lányokról szólnak, akik lendületesek és naivak egyszerre.
Ilyen Susanna is, akivel a szülei annyira nem tudnak mit kezdeni, hogy az öngyilkossági kísérlete után durván elküldik a Claymoore-i kórházba, ahonnan aztán nem lesz túl könnyű kijönnie. A kórház egy negatív meseország, ahova Susanna anorexiás, kényszerképzetes lelki sérültek közé kerül, akik úgy érzik, ki tudnak maguknak alakítani egy kollektív párhuzamos világot, amiben helyre kerülhetnek a saját kis furcsa dolgaik. 
A kórház vezéregyénisége
A kórház vezéregyénisége Lisa, akit Angelina Jolie játszik.
Lisa hordozza a film lendületét, ha neki nem lennének a szabályokat áthágó akciói, látványos hisztijei, kicsit unalmas női-film sikerült volna az Észvesztőből, mivel Winona karaktere hihetetlenül magába forduló, a többi lány pedig nem bír annyira érdekes élettörténettel. Jolie nagyon ügyesen azt a vonását emelte ki Lisának, hogy bár mindenkit provokál (az anorexiás lányt pl. "kövérnek" hívja), mindenkinek a gyenge pontjára tapint, emellett mindenkit úgy fogad el, ahogy van.
 
INTERCOM 

Beszedett egy csomó gyógyszert és ráivott egy üveg vodkát ..
Lisa jelenléte tehát egy második terápiát biztosít a betegeknek, persze ebből a koncentrált kezelésből az egyik lány vesztesen kerül ki. Jolie tökéletes választás volt Lisa szerepére, extravagáns és kihívó, a legjobb pillanatai pedig azok, amikor lelassul pár pillanatra, és csak nézi a többieket, érezhető, hogy ő többet lát a közös sorsukból, de ő sem tud kilépni belőle. 
A film a következő (kicsit közhelyes) gondolatot szeretné átvinni a filmen a pszichiátriai betegségeket illetően: objektíven nem eldönthető, hogy ki a beteg és ki nem. A filmen szereplő lányok csak fiatalkori személyiségzavarban szenvednek (többnyire családi okokból), és a kórház védőszárnyai alatt nyugodt körülmények között élhetnek, míg ki nem heverik az őket ért lelki sérüléseket.
'The only way out was eachother' - összebarátkoznak ...
Lisa és Susanna összebarátkoznak, Lisa provokatív személyisége kellemesen hat Susannára, Lisa pedig úgy érzi, hogy végre egy hasonló kaliberű társra lelt hazai terepen.
A film cselekménye nem hordoz váratlan fordulatokat, sejthető, hogy Susanna fog hamarabb távozni "gyógyultan" a klinikáról, Lisa végül hűségesebb és igazabb barátnak bizonyul a maga extrovertált módján, mint Susanna, aki érzékeny elvileg, de önző.
A film szerepelt az Oscar-díjasok listáján: Angelina Jolie megkapta az alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscart, de még a Golden Globe-ot is. Winonát még csak nem is jelölték, pedig ha törékeny és megsebzett lányt kell játszani, aki írói ambíciókkal rendelkezik (mint pl. a Kisasszonyokban is), akkor abban Winona verhetetlen. A filmben a lány folyamatos bizonytalanságát magabiztos eszközökkel mutatja be: ingatag és légies járással, komoly és félszeg tekintettel, egyszóval nagyon jól csinálja. Winona a filmben executive (ügyvezető) producerként is közreműködött, részt vett a többi szereplő kiválasztásában, és hat éven át szívén viselte a készülő film sorsát. Winona ugyanúgy ódzkodott az "eredetijével" (Susanna Kaysen-nel) való találkozástól, mint Russell Crowe az Insider ( A Bennfentes) c. film kapcsán Jeffrey Wigand-del, mert úgy érezte, a szerep megformálásához éppen arra van szüksége, hogy ne segítsen és ne befolyásolja az eredeti Susanna, mert neki már kész terve van az alakításához. 
Aztán persze mégis találkoztak, Winona elmesélte, hogy ő is bevonult annak idején egy ilyen intézetbe, önként vállalta a gyógykezelést, Susanna pedig minden kérdésére válaszolt, és kimutatta, hogy elismeri Winona tehetségét és a készülő filmet. 
Szóval Lisa - (Angelina Jolie)Angelina a Golden Globe után az Oscart is megkapta Lisa szerepéért, bár Winona alakítása legalább annyira jó volt, mint az övé, csak hát Lisa szerepében sokkal több látványos megoldási lehetőség rejlett, mint Susannáéban.
Az Észvesztő cím azért nem túl jó fordítása a Girl, Interrupted-nek, mert egyrészt nincs benne az, hogy itt egy fiatal lány életét vágta ketté egy hirtelen beavatkozás, másrészt az "észvesztő" szónak van valami vidám és beindult hangulata, a film viszont nem ilyen: inkább szomorkás és elgondolkodtató.
-lee-loo-
 

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23