-- hírek --
A Napster szitu

A Napster, amely a zenei fájlok interneten keresztüli és tegyük hozzá, nagy tömegbeni csere-beréjéért felelős, kemény napokat él meg mostanában. Július 29.-éig fel kellett volna, hogy függessze az olyan zenékhez való hozzáférés biztosítását, amelyet az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) által tulajdonolt szerzői jogok védenek, tehát tulajdonképpen magát a tevékenységét. (lásd előző számunkban a hírekben, illetve a HVG-ben). A határozat jogerőre emelkedése előtt meglehetősen röviddel azonban a fellebviteli bíróság ezalól a kötelezettség alól felmentette a Napster Inc.-et. Ami most történik, az a nagy várakozás a gyorsított eljárás következő tárgyalására, amelyre október 2.-án kerül sor. A várakozáson kívül azonban ez az ideje a különböző beadványok benyújtásának, és a Napster 14.-én be is adott egyet, amiben ara hívta fel a figyelmet, hogy "az RIAA (a felperes) az Otthoni Hangfelvétel Készítés-re vonatkozó törvényt
(Home Audio Recording Act) szabadon értelmezi, és nyelvtanilag is lazán, és olyan helyettesítő szavakat pakolnak bele, amik a céljaiknak jobban megfelelnek".

A Napster ügyvédje, David Boiest precedens értékű pert lát a 84-es Sony Betamax videó technológia engedélyezésében. (A Betamax a VHS-nél sokkal jobb, Home Video Szisztéma volt, csak a VHS gyorsabban terjedt el, és kiszorította a Betamaxot.) Ott ugyanis a technológia nyilvánvalóan lehetővé tette, hogy emberek otthon jogdíjas filmeket vegyenek fel, és akár másoljanak át mások számára, és ezt a legfelsőbb bíróság (mégis) engedélyezte.

A Napster álláspontja lényegében az, hogy a vezető kiadók, akik az RIAA-be tömörülnek, az új technológiát nem akarják felvenni a promóciós média fajták listájára, melyen keresztül a zenéket reklámozni és értékesíteni lehetne, helyette pedig ezt a technológiát első körben tiltani, második körben pedig uralni szeretnék. Egyszerűen: a Napster mint egy új promóciós (ingyen) munkaerő jelentkezik, de munkát nem akarnak adni neki, sőt, kalózkodással vádolják. Eközben a lemeztársaságok az FTC-vel (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) megegyeztek, hogy 480 millió dollárt kifizetnek, akik az utóbbi három évben ennyivel többet kerestek amiatt, hogy az indokoltnál drágábban árusították a hanghordozókat, (HVG).

A Napster pere mindenképp új fejezetet nyit majd a digitális korszakban, (és remélhetőleg a CD-k ára is drasztikusan csökkenni fog), és a filmipar már most azon töri a fejét, hogy amikor hamarosan a filmek kerülnek a mostani zenék helyére az internetes csereberében, (a megnövekedő sebesség révén).
Hollywood-ban, Silicon Valley-ben és New Yorkban már most azon folynak a komoly tárgyalások és fejlesztések, hogy hogyan reagáljanak a technika eme nemcsak iparilag jól kiaknázható, de egyben demokratizáló hatást is kifejtő jelenségére a filmipar képviselői.

Teszik mindezt a következő pontok mentén:
- Webes letöltési lehetőségek, szoftverek, melyek digitálisan menedzselik a szerzői jogokat, a felhasználást és a fizetést is.
- Digitális fájl-cserebere, amit a Napsternél is látunk, valamint a Scour és a Gnutella rendszereken, kibővítve azzal, hogy fizetés nélkül ne lehessen lejátszani az adott filmeket.
- Reklám-beépítés, (mint a TV esetében, tehát a filmekben reklámok lennének elhelyezve, valahogyan, digitálisan arra kényszeríteni a film-fájlok nézőit, hogy reklámokat nézzenek, miközben ingyen nézik a filmeket.
- Előfizetéses szolgáltatások, melyek egy fix havi általánydíj ellenében lehetővé teszik a felhasználónak a tetszés és keret szerinti letöltögetéseket.

Mindezekkel együtt, a Napster, ne feledjük úgy okoz kárt, (és csak akkor és csak akkorát), hogy ha feltételezzük, hogy egy Napsterező, ha letölt egy zenét, nem fogja már megvenni ugyanazt CD-n, és hogy ha egy Napsterező pontosan annyi zenét és pontosan azokat tölti le, amiket CD-n vett volna meg. Vagyis, ha feltételezzük, hogy egy Napsterező már nem vesz CD-ket, és ha feltételezzük, vagy kevesebb CD-t vásárol, mint egy normális fogyasztó. Vagy ha feltételezzük, hogy amit egy Napsterező megszerzett mp3 formában, azt már nem fogja megvásárolni CD-n.

Mindenesetre, ha találgatni kellene, hogy az elmúlt évhez képest a CD eladások növekedtek-e, vagy csökkentek, nem biztos, hogy mindenki egyből arra gondolna, ami történt, hogy bizony növekedtek.
2000 első kétharmadában a tavalyihoz képest a CD eladásból származó bevételei 9.9%-al nőttek, ami (így 5.7 milliárd dollárt tett ki), az eladott darabszámok pedig 6%-al.
A DVD 71.3%-al, a music video 6.3%-al nőtt, zenei kazetták 31.5%-al estek, az egyszámos kazik és CD-k pedig egyaránt zuhantak. Totál értékben 2.4-os visszaesés tapasztalható ugyan, de a CD eladások (amik az összes médiaformátum 89%-át teszik ki) akkor is növekedtek, mint ahogy ugyanezen idő alatt a Napster felhasználók száma is drasztikusan nőtt.

Mondhatnánk, hogy bocs, hogy ilyen drasztikusan hosszan kellett megemlékezni erről az "apró" hírről, de amit az október 2.-án folytatódó tárgyalás eldönt majd, az tényleg a jövő és az internet zenéje lesz. Ami pedig ezt a jövőt illeti, az Offspring éppen a napokban dobja "piacra" teljesen ingyenesen a legújabb számát, az Original Punkster-t szeptember 9.-étől ingyen tölthetik le a rajongók a www.offspring.com-ról, ami mindezidáig a történelem legnagyobb "free download"-jának minősül.
És nemcsak, hogy ingyen, de egy szerencsés nyertes még 1 millió dollárt is nyer majd. Remek reklámfogás, de a Napster pont ezt hangsúlyozza, hogy ez egy új reklámozási forma. A lemezkiadójuk mindenesetre 100%-ig ellenezte a döntést.

Meg Ryan és Russell Crow ismét együtt.

A Ryan-Crow páros ..A múltkorival ellentétben augusztus 14.-én úgy tűnt, hogy Dennis Quaid és Meg Ryan ismét összejöttek, és hogy Miss Ryan szánja-bánja, hogy megingott. Viszont ehhez képest is új fejlemény, hogy Crowe és Ryan a Jackson Hole reptéren együtt várakoztak, (közel Ryan és Quaid Montana-i farmjához), és Crowe szemlátomást úgy cipelte az összes bőröndöt, mint egy gondoskodó férj, kíváncsian várjuk a folytatást.

Al Pacino és Beverly D'Angelo három éve járnak együtt, és most úgy hírlik, gyereket várnak, valamikor az év végén, mégpedig ikreket. Al Pacino eddig még soha nem házasodott meg, éppen hatvan éves, vajon feladja-e ezt az állapotát? Beverly D'Angelo, aki néha 45, néha 48 évesnek szokott lenni titulálva, legutóbb éppen 11 évig volt férjnél. A pár tehát egy párt vár, és a pletykalapok azt mondják, egy fiú és egy lány bébire lehet számítani.
Közben Al Pacino második rendezői filmje is bemutatásra kerül, a Chienese Coffee, az első rendezői filmjét, a Looking For Richard-ot a Titanic Fesztivál közönsége pár éve Im Juli - (Júliusban, ill. Juliban ..)megcsodálhatta, egy kísérleti feldolgozása volt a III. Richard-nak, és remekül sikerült, bármelyik európai kísérleti filmes büszke lett volna rá.

Most jelenik meg az Im Juli c. német film is, (Németországban), amelynek két érdekessége is van. Az egyik, hogy több országban is játszódik a film, Magyarország, Németország, Törökország. Így hazánk sem maradt ki a gyártásból, sem a helyszínek terén. A másik pedig az, hogy a főszereplő fiú, Moritz Bleibtreu, a Lé Meg a Lola c. film főszereplőjeként már ismerős számunkra. Reméljük, hamarosan mi is láthatjuk a filmet, feltehetően a Kinowelt gondozásában.

Lara Flynn BoyleLara Flynn Boyle, a Twin Peaks, vagy a Beugró, vagy a Boldogságtól Ordítani Sztárja kiköltözött Jack Nicholson Mullholand Drive-i házából, ezzel pontot téve a 60 éves színésszel folytatott viszonyának a végére. Átmenetileg Dylan McDermott és felesége, Shiva házában vendégeskedik, de úgy tűnik, a szépséges színésznő nem adja tétlenségre a fejét, és új férfi után néz. A New York Post riporterei eléggé jó kémeknek számítanak, és az idei Emmy díjkiosztó ünnepségen több mondatot is elcsíptek, amit Lara mondott. Állítólag azt is mondta, hogy "kell találnom egy férfit, egy jó embert".

Egy évvel ezelőtt, az Emmy-n Lara Flynn még a jóöreg Jack Nicholson oldalán jelent meg, idén azonban egyedül, és így merülhetett fel a férfi-probléma az ünnepség utáni partin. Lara Flynn állítólag kisétált Bruce Willis-szel egy hátsó ajtón, hogy egy rövidet sétáljanak együtt, és az említett Post riporterek hallották azt is, amikor szóltak Lara-nak, hogy "most menj oda, most egyedül van ..". A közös kis sétát az egyik tévés stáb zavarta meg végül, és az egész jelenetről egyetlen szó közölnivalójuk nem volt a színészek sajtósainak, plusz, ne feledjük, mindez egyetlen parti eseményeinek leírása, mégis felmerül a kérdés, vajon Bruce Willis-e a következő "jó ember" Lara Flynn Boyle életében.


oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22