Színészfamíliák - Híres testvérek egy családban I. "A Baldwinok".

Mennyi lehet az esélye annak, hogy egy sokgyerekes családban az összes testvér ugyanazt a hivatást fogja választani magának később? Ennek kicsi a valószínűsége általában, és annak még kisebb, hogy mondjuk négyen vagy öten lesznek egy családon belül színészek, mint ahogy Hollywoodban ez is bőven előfordul.

Ha máshonnan nem is, de a South Park nevű vicces sorozat egyik darabjából ismerhetjük a Baldwin-testvéreket, ahol a kanadaiak bosszúból - mivel az amerikaiak elrabolták a kanadai illetőségű Philt és Terence-t - lebombázták a Baldwin-fivérek házát, amely akcióban mind a négy Baldwin-gyerek elpusztult. Kik ezek a Baldwinok, akik ilyen kulcsfontosságúak az amerikaiak életében, a South Park szerint?

Négy fiútestvérről van szó, a legidősebb 42, a legfiatalabb 34 éves, és mind a négyen ismert színészei Hollywoodnak. Persze egy ilyen különleges családban Alec tüntet a rasszista rendőrhatalom ellen ..nem az érkezési sorrend dönt tehetség és siker dolgában, bár azt elmondhatjuk, hogy a legidősebb fiú, Alec képviseli leginkább a "szépfiú"-Baldwinokat, ő a legismertebb négyük közül, és neki van a családban a legtöbb film a háta mögött, de míg a második Baldwinnál (Danielnél) némi visszaesést tapasztalhatunk az ismertség terepén, addig a legfiatalabb fiú, Stephen ismét a fiatal lányok kedvenceként tűnik fel.

Alec Baldwin (eredetileg Alexander Rae Baldwin III.) 1958 április 3.-án született New York-ban, Long Island előkelő városrészében. Iskoláit Washingtonban és New Yorkban végezte, politikai tudományt és dráma kurzust hallgatott. Eredetileg jogásznak készült, bár már 5 évesen szerepelt a "Doctors" c. TV-sorozatban. Egészen 29 éves koráig csakis TV-műsorokban és sorozatokban tűnt fel, aztán kisebb mellékszerepeket kapott mozifilmekben, mint például az 1988-as, Oscar-díjas Dolgozó Lányban, amiben Melanie Griffith volt szerelmét, a macho Mick Dugant alakította, nagyon jól.

Alec ..Ezután beindult a szekér Alec színészi pályáján, olyan híres filmekben szerepelt, mint a Vadászat a Vörös Októberre, a Glengarry Glen Ross, vagy a Prelude to a Kiss (Előjáték Egy Csókhoz) c. filmekben, ez utóbbiban Meg Ryan volt a partnere. 1991-ben együtt játszott a The Marrying Man (Fogd a nőt, és fuss) c. filmben Kim Basingerrel, akivel egymásba szerettek, majd 1993-ban eljátszottak egy szerelmi jutalomjátékot, a The Gataway-t (Szökésben), majd összeházasodtak, és rá két évre megszületett kislányuk, Ireland Eliesse , akit a családban csak Addie-nek becéznek. Alec Baldwin egy sajátos szépfiú-karaktert vitt a vászonra, akár szerelmi történet hőseként szerepelt, akár gonosz gyilkosként ( például Az Esküdt c. filmben az egész filmben végighajszolja szegény Demi Moore-t, csak nehogy a nő egy maffiafőnök ellen valljon a bíróságon), a legtöbb filmjében hangsúlyt kap az momentum, hogy egy nagyon férfias és jól kinéző alakról van szó, aki inkább veszélyes, mint ártalmatlan szépfiú. Lehet, hogy ez a vonzó külső térítette el Alec mellől a legfajsúlyosabb filmeket, mindenesetre sok jó filmben játszott, és általában jól, de ettől függetlenül nincsen egy olyan kiugróan kiemelkedő filmje, amit az Alec Baldwin névvel együtt egy életre emlékezetünkbe véshetnénk. Ez nem baj, mert mindenképpen befutott filmsztár lett, a női nézők imádják ( az Empire magazin alapján Alec egyike a minden idők 100 legszexisebb sztárjának), Basingerrel - a gyerekükön kívül - még 11 kutyát, hét macskát és egy farkast nevelnek együtt, sokat dolgozik, és már 2001-re is be van táblázva minimum 3 filmmel, amiből az egyikben a hangját fogja kölcsönözni egy rajzfilmfigurának.

Alec után a következő Baldwin a Daniel keresztnévre hallgat, ő talán a legkevésbé ismert a négy színészgyerek közül, őt ránézésre úgy azonosítják be a nézők a Baldwinok közé, hogy nagyon hasonlít Alecre (tehát muszáj,Daniel, középen, James Woods és John Carpenter között .. hogy családtag legyen), csak kövérebb, kevésbé jóképű, és idősebbnek látszik a bátyjánál. Daniel 1960-ban született, és ő is - csakúgy, mint Alec - Tv-műsorokkal kezdte a pályafutását. Később számszerűleg elég sok filmben szerepelt, de legtöbbször mellékszereplőként, és általában középszerű filmekben. Játszott verekedős családapát a Steve Buscemi által rendezett Bárbajnokok c. filmben, tűzoltót a Mondvacsinált Hős-ben, és nehézkes vámpírvadászt John Carpenter Vámpírok c. filmjében. Míg színészi karrierje csendes mederben haladt a maga útján, addig a magánélete annál zűrösebbnek bizonyult. Kétszer vált el, az első feleségétől született egy kislánya, majd a második feleségétől, Elizabeth Baldwin-tól még kettő. Elizabethtől 1996-ban vált el, de akkor már két éve együtt élt Isabella Hofmann színésznővel, akitől 1996-ban megszületett az első fia, Atticus. 1998-ban kritikus állapotban szállították kórházba, kábítószer-túladagolás miatt. Danny (ahogy a családban nevezik) tehát nem számít a Baldwin-család első számú büszkeségének, ő inkább a szürke eminenciás a tehetségesebb öccsei és bátyja mellett.

A következő sarj, William, 1963 februárjában született, Alechez hasonlóan ő is politikai tudományt hallgatott az egyetemen, majd - mielőtt beállt volna színésztestvérei mögé - modellként kereste a kenyerét. Williamnél ismét felbukkan a Baldwin-gének pozitív hatása, ő is nagyon attraktív és sármos férfi, mint Alec, de nála a szépWilliam ..- Baldwin .. arc inkább egy kisfiús kinézettel párosul, a markánsabb Baldwin-vonások majd legközelebb a legfiatalabb fiúnál, Stephennél fognak előjönni ismét. William kicsit jobban startolt a színi pályán, mint két bátyja, ő nem időzött sokáig a TV világában, 27 éves korában már két jelentős filmben is játszott, az egyik a Higgy Neki, Hisz Zsaru c. film volt, ahol Richard Gere és Andy Garcia voltak a partnerei, a másik pedig az Egyenesen Át c. misztikus-thriller, ahol Julia Roberts, Kevin Bacon és Kiefer Sutherland oldalán remekül alakította az érzékenylelkű fiatal orvostan-hallgatót. Ezzel a két filmmel a harmadik Baldwin is bizonyított, ezután már William-mel is elkezdtek számolni a producerek, főként olyan szerepek esetében, ahol a hős egy "kívülről férfias, de belülről finomlelkű és érzékeny"-típusú karakter. William a következő évben egy romantikus vígjátékban (Ki Szeret A Végén), illetve egy pszichológiai thrillerben (Sliver) szerepelt. A Sliver kisebb mérföldkőnek számított a karrierjében, aki addig esetleg még nem ismerte volna a William Baldwin nevet, az a film sikere után már nem mondhatta ezt. A film története igencsak gyengécske volt, szinte egyetlen helyszínen játszódott az összes cselekmény, viszont a film mellett szól, hogy Sharon Stone játszotta a női főszerepet, és voltak benne erotikus töltetű jelenetek, ami együtt már eleve sikergyanús párosítás. William Baldwin először mutatkozott negatív színekben addigi pályáján, de kiderült, hogy izgalmasan tudja eljátszani a sérült lelkű srácot, akivel kapcsolatban nem lehetünk biztosak abban, hogy nem sorozatgyilkos-e. Baldwin Sliver-beli játéka kicsit emlékeztethet minket Anthony Perkins Psycho-beli alakítására, hasonlóan egzaltált és izgalmas karaktert jelenített meg, amihez remekül illeszkedett a kisfiús alkata. Az 1995-ös év sem telt el tétlenül ifjú Baldwinunk számára, két krimit is írhatunk a számlájára: az egyik a Tiszta Játszma, amiben Cindy Crawford filmes próbálkozásának lehettünk tanúi, William-et pedig kemény ír zsaruként láthattuk viszont, a másik a Gyilkosság A Central Parkban c. film, amiben szintén főszerepet játszott, Danny Aiello partnereként. Cindy Crawford nem tűnt el teljesen az életéből a Tiszta Játszma után, mivel egy, a topmodell intim portréját bemutató Tv-műsorban William volt a narrátor három évvel később.

Idén két filmet forgat, 2001-re pedig eddig kettő van tervbe véve az ő szereplésével, emellett apai teendőkkel is el van foglalva, mivel idén februárban született az első gyermeke, egy Jameson Leon nevű kislány. A mama Chynna Phillips pop énekesnő, akivel 1995-ben házasodott össze William Baldwin.

William-mel még nem ért végett a Baldwin-áramlat, 1966 májusában megszületett a legfiatalabb fiú, Stephen, aki,Stephen Baldwin .. hogy, hogy nem, szintén a színészi pályát tűzte ki maga elé célul. Stephen ugyanarra az egyetemre járt, mint William, a New York-I Binghamton-ra, aztán később ő is modellkedett rövid ideig a Calvin Kline-nál. Dolgozott egy pizzériában is, aztán - több bátyjához hasonlóan - ő is a TV-nél kötött ki, ahol egy TV-műsorban fedezte fel egy ügynökség a filmes szakma számára is. A legkisebb fiúról nem mondhatjuk el, hogy egyben a legszelídebb, mint a mesékben, tulajdonképpen Stephennek van a legvadabb arca a családban, nála kicsit megszakadt a családi "szépfiú"-vonal, ettől függetlenül (vagy épp ezért) nagyon sok tinilánynak ő a kedvence, és például idén ő szerepelt az M&M-s csokigolyócskák TV-reklámjában is.

Van egy film, amiben - Alecot kivéve - mindhárom Baldwin fiú szerepelt, ez a Született Július 4.-én c. Oliver Stone-film, de míg Daniel és William csupán háttérszereplők voltak a filmben (tüntető fiatal és sorkatona), addig Stephen a főbb szereplők között jelenik meg, íme, így lesznek egy pillanatra az utolsókból az elsők.

De az idősebb testvéreknek nincs igazán okuk féltékenykedni legifjabb öccsük filmsikereire, mivel a gyors indulás után nem következtek feltétlenül jó filmek és felejthetetlen alakítások Stephen életében. 27 éves korában a Bűnbeesés Ideje c. nézhetetlen thrillerben játszott, a következő évben pedig az Édeshármas c. borzasztó szex-komédiában. Az Édeshármas agyafúrt sztorija szerint két fiú és egy lány egy kollégiumi szobába kerül a véletlenek folytán, a lány belevaló csaj, az egyik fiú intellektuális, a másik buta és kigyúrt machó (ezt a karaktert játszotta Stephen), aztán nem történik semmi érdemleges, és vicces, csak némi csoportszex, és kész. Ezt a történetet megint feldolgozták, nemrég került a hazai mozikba a második változata, Csók, macsók címmel, és ez a film talán még rosszabb lett, mint az Édeshármas. Stephen olyan meggyőzően alakította ebben a filmben az ostoba és erős fiút, hogy egy ideig benne is ragadt ebben a szerepkörben. Közönséges Bűnözők, Kő Kövön, Ámokfutam,Stephen a Flintstones-ban .. Félbetépve - ezekben általában vagy erőszakos, vagy ostobán vicces alakokat játszik a legkisebb Baldwin, ráadásul - az egy Közönséges Bűnözőket kivéve - ezek mind másodosztályú filmek, amikben nem olyan nagy dicsőség főszerepet kapni. A Viva Rock Vegas c. legújabb Flintstones-család-film most fog a hazai mozikba kerülni, ebben Stephen Baldwin játssza Bénit, ezzel is erősítve a kommersz vígjátékokhoz való eredeti kötődését. A magánélete átlagos mederben folyik, 1990-ben a metróban ismerte meg leendő feleségét, Kennya Deonato-t, aki két kislánnyal ajándékozta meg őt, Alaia-val, és a nemrég született Hailey-vel.
Négy Baldwin-fiú a filmiparban: testvérek, akik mind sikeresen megtalálták a helyüket Hollywoodban, nem egyformán jó színészek, és nem is egyforma színvonalú filmekben játszanak, viszont mind a négyüknek ismerjük a nevét, és úgy tűnik,
külön-külön is megállják a helyüket a filmszakmában, ez pedig egy ritka dolog egy ilyen nagy létszámú színész-család esetében. A "Baldwinok" fogalommá váltak, mint ahogy ezt a South Park erre vonatkozó epizódjából megtudhattuk.

-junior-


oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22