Bérgyilkos a Szomszédom The Whole Nine Yards 2000

Nicholas Oseranskynak (Matthew Perry) tényleg egy hírhedt bérgyilkos költözik a szomszédjába, Jimmy “Tulipán” Tudenski (Bruce Willis), és ennek köszönhetően a nyár legkellemesebb és legviccesebb krimi-vígjátékát nézhetjük meg a mozikban, a Bérgyilkos a szomszédom c. film személyében.

A krimi-vígjátékok érdekes műfajú filmeket takarnak, olyanokat, amelyek bővelkednek humoros jelenetekben, de a cselekményt egy figyelem-lekötő bűnügyi történet tartja kézben, és ezek egymást erősítik. Erre jó példa az Otthon, Véres Otthon c. John Cusack-film, amiben a főhős szintén bérgyilkos, aki hazalátogat szülővárosába egy érettségi találkozóra, s ebben a helyzetben a lövöldözések is viccesek, a hétköznapi beszélgetések pedig izgalmasak tudnak lenni egyben, ez a két szórakoztató elem remekül kiegészíti egymást a filmben, és a végeredmény nagyon hatásos.

A Bérgyilkos a Szomszédom-at végignevetik a nézők, s közben annyi potenciális hullajelölt mászkál a filmben, hogy rendesen izgulhatunk főhősünk túlélési esélyeiért. Nicholas "Oz" egy érzékeny lelkű fogorvos, akinek egyhangúan telnek a napjai borzasztó felesége Sophie (Rosanna Arquette) oldalán, mígnem a szomszéd házba be nem költözik egy szimpatikus idegen, akiről hamar kiderül, hogy a chicagói maffia volt végrehajtója, aki a maffiafőnök ellen vallott, ezért veszélyben az élete. Az új szomszéd, Tulipán Tudenski felforgatja Oz életét, Oz hamar egy olyan társaság közepében találja magát, amiben majdnem mindenki a másik halálát kívánja: Sophie két bérgyilkost is felbérel Oz megölésére, Tudenskit meg akarja öletni a maffia, Yanni Gogolakkal az élen, Tudenski is meg akarja ölni Gogolakot, plusz a saját feleségét, Cynthiát (Natasha Henstridge), aki Yanninak is szúrja a szemét.

Ozt Matthew Perry játssza, akit a hazai közönség leginkább a Jó Barátok c. sorozat Chandlereként ismerhet, s ha valaki Chandler intellektuális bohóckodását már megszerette, az az Oz-karaktert is kedvelni fogja. Perry híres a rögtönzéseiről és a kreatív vicces ötleteiről, a Jóbarátok is sokszor merített azokból a humorokból, amiket Perry az életben ötlött ki. Jonathan Lynn rendező el volt ragadtatva Perry találékonyságától, ami a helyzetkomikumok megoldását illette: " Úgy vélem, ezekkel az esésekkel Matthew hozta a legtöbb ötletet. Magam nem javasoltam volna olyasmiket, ami neki eszébe jutott, mivel szerintem veszélyesek lehettek volna. Ő úgy puffant, mintha gumiból lett volna, és sohasem sérült meg..." Perry valóban nagyon jó komikus, kifejlesztett egy egyedi stílust a műfajban, csetlik-botlik, és közben nagy meggyőződéssel és komoly arckifejezéssel mond váratlan és vicces dolgokat, nem véletlen, hogy eddig leginkább vígjátékokban láthattuk őt. Most Bruce Willis is kiélhette a könnyed formáját, mivel Jimmy Tudenski egyrészt elszánt gengszter, másrészt jókedvű szomszéd, aki kedveli Ozt, s csak szükség esetén öl meg - amúgy idegesítő - embereket.

A Bérgyilkos a szomszédom a humor minden formáját kimeríti, vannak benne félreértések, esések, szóviccek, helyzetkomikumok, mindez olyan jó formában adagolva, hogy közben tudunk figyelni a krimi-jellegű eseményekre is, amelyek szintén sok fordulattal kecsegtetnek, és nem hagyják, hogy lanyhuljon a nézői figyelem.

A film forgatókönyve Mitchell Kapner műve, aki egyben Bruce Willis zenekarának a dobosa és menedzsere egyben. Ő adta oda egy repülőúton Allan Kaufman producernek a könyvet, hogy olvassa el, és Kaufman annyira jókat szórakozott az olvasás közben, hogy felkeltette a többiek érdeklődését is, többek közt Bruce Willisét és Tia Carrere színésznőjét is. Mire leszállt a gép, már többen benne voltak a leendő produkcióban, úgymint Bruce Willis, a bátyja, David Willis producer, és Tia Carrere férje, Elie Samaha. A következő lépésben beszervezték Jonathan Lynn rendezőt, akinek a Vinny, az 1ügyű, illetve az Apócák a pácban c. filmjei jelentettek jó vígjáték-rendezői referenciát a producerek számára, Lynn-nek tetszett a forgatókönyv és a stáb is, úgyhogy elkezdődhetett a jó hangulatú forgatás. Munka közben Bruce Willis is sok apró ötlettel állt elő a játékosság nevében, aminek nagy részét el is fogadták az alkotók.

A film hemzseg a csinosabbnál csinosabb nőktől, s egyik veszélyesebb, mint a másik. Natasha Henstridge volt az első színésznő, akit Lynn kiszemelt a filmhez, ő játssza Jimmy feleségét, Cynthiát, aki amellett, hogy a természet egyik remekművének számít, ezen túl elég nagy kihívást jelent a férfiak számára, különösen Oznak, akinek nincs nagy tapasztalata tökéletes bombázók becserkészésében, illetve megvédésében. Natashát eddig három filmben láthattuk a hazai mozikban, a most 26 éves színésznő először a Lény (Species) c. félhorror-filmben tűnt fel 1995-ben, ezzel a filmmel tulajdonképpen fel is fedezték, mivel ő alakította minden idők leggyönyörűbb testű földönkívülijét. Natasha következő megjelenése egy Jean-Claude Van-Damme-filmben volt, a Mindhaláligban (Maximum Risk), amiben szintén számítottak a kivételes testi adottságai, de Alex Minetti már egy valódi személyiség, akit Henstridge hibátlanul játszott el, s a filmből leginkább az ő játéka lett emlékezetes. A harmadik filmje számunkra a Lény 2. (Species 2.), az előző rész sikerére való tekintettel. Natasha egyébként kanadai születésű, 15 éves korától modellként keresi a kenyerét, és folyamatosan ingázik munkaügyben Los Angeles és Párizs között. A Bérgyilkos a Szomszédomban Natasha ismét remekül teljesített, bár az Ozzal folytatott szerelmi jelenetek néha a mulatságosba hajlanak, talán nem volt teljesen tisztázva a koncepció, hogy egy hirtelen szerelembe esett lányt, vagy egy számító szőkeséget kell eljátszania, ő mindenesetre mindkettőt el tudja hitetni velünk.

Amanda Peet játssza Jillt, Oz nagyszájú asszisztensnőjét, aki rájön, hogy igazi hivatása a bérgyilkosság, és Jimmy legbelevalóbb segédjévé válik. Amanda Peet 28 éves, New York-i születésű színésznő, aki eddig számszerűleg már elég sok filmben játszott, mégis mintha még váratna magára a felfedezése, befutása, bár a mostani filmben elég sok sztárral játszott együtt ahhoz (és elég jól), hogy megfelelően rögzüljön a neve a producerek fejében. A harmadik női szereplő Rosanna Arquette, Oz intrikus feleségének a szerepében, rettenetes francia akcentussal és erős komikai elszántsággal. Rosanna az Arquette színészfamília legidősebb tagja, rajta kívül még négy Arquette-gyerek dolgozik Hollywoodban (Richmond, Alexis, David és Patricia), de messze neki van a családban a legrendkívűlibb életútja és mellesleg a legtöbb filmje. Rosanna már minden műfajban kipróbálta magát eddigi pályáján, láthattuk a New York-i Történetekben, a Pulp Fictionban, a Crushban (Karambol), a Kétségbeesve Keresem Susant c. Madonna-filmben, az After Hours (Lidérces Órák) c. híres Scorsese-filmben, és még rengeteg más filmben. Most bohóckodásra adta a fejét, az utálatos Sophie-t teljes átérzéssel alakította, és sokat nevethettünk az arcjátékain. A Lynn-stábot is elbűvölte Ms. Arquette: Amikor először találkoztunk Rosannával, elsőre elkapta a figurát. Megkérdeztük tőle, el tudná-e játszani úgy Sophie-t, hogy francia akcentussal beszél. Tizenöt perc felkészülés után úgy adott elő egy jelenetet, hogy majdnem hisztérikusan röhögve fetrengtünk a földön”...mondta róla David Willis producer.

Frankie Figs a filmben Jimmy haverja, aki a Gogolak család szolgálatában tevékenykedik, szintén bérgyilkosként. Figs-et Michael Clarke Duncan alakítja, aki mielőtt ismert színész lett volna, bodyguard-ként dolgozott, többek közt volt Will Smith és Martin Laurence testőre is. A nagyon-nagy darab, mackó alkatú színész az Armageddonnal futott be, később Bruce Willis ajánlására kapta meg a The Green Mile (Halálsoron) főszerepét, aminek kapcsán idén Oscar-díjra is jelölték, bár azt nem kapta meg, ezen kívül erős szakmai elismerésben részesült az alakításáért. Az idei Oscar-díj kiosztó ünnepségnek egyébként ő volt a férfisztárja, Hollywood új kedvencének kiáltották ki, és a kamerák folytonosan az ő szimpatikus arcán időztek. Duncan valóban jó színész, s bár az alkata hordoz némi szerepkötöttséget, ettől függetlenül a hatalmas bérgyilkos, Figs figurájába is tudott megfelelő színt és humort becsempészni.

A filmben tulajdonképpen mindenki jól játszott, a történet nagyon csavaros, de azért rendesen követhető, és jó ötletnek tűnik két olyan komikusvénával megáldott színészt, mint Bruce Willis és Matthew Perry, együtt beengedni egy filmbe, mivel az együttműködésüknek köszönhetően rengeteget nevethettünk a még nem teljesen direkt-humoros jeleneteken is. A Bérgyilkos a Szomszédom pontosan azt nyújtja - remek szórakozást -, amit a film trailere ígér, ami már magában nem kis szó, mivel ritka példaként a reklám pár percében látható izgalmak és humorok kitartanak a teljes játékidőig, vagyis 101 percig.

-lee-loo-

BEST HOLLYWOOD

oldal: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22